Een leven lang leren!

Dat doen we natuurlijk allemaal in verschillende vormen en gradaties. Met name in de technieksector is dit van cruciaal belang. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en dat betekent dat je niet stil kunt blijven zitten. Theo Arends en Monte van Esch, docenten van het profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) vertellen graag over hoe zij dit in de praktijk brengen.

Allereerst zijn we aangesloten bij het Platform PIE.  Dit is een landelijk initiatief waaraan zo’n 200 scholen en 600 docenten deelnemen. Binnen dit platform delen we kennis en komen we in contact met elkaar en met bedrijven.

Ons doel is om van elkaar te leren zodat we krachtig en eigentijds beroepsonderwijs voor vmbo-leerlingen in het profiel Produceren, Installeren en Energie blijven bieden. Gezien de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van techniek, economie, overheid en milieu is dit echt noodzakelijk.

Afgelopen donderdag namen we deel aan de regiodag van het Platform PIE. Deze vond plaats bij het satelliet grondstation van Inmarsat te Burum. Op deze inspirerende locatie staan satellieten die worden gebruikt voor o.a. maritieme en luchtvaartdoeleinden.

Door met elkaar in gesprek te gaan over bijvoorbeeld de uitvoering van de plannen rond Sterk Techniek Onderwijs, doe je inspiratie op en dit motiveert enorm bij de doorontwikkeling van ons curriculum. We willen leerlingen een zo breed mogelijk beeld geven van de toekomstmogelijkheden in de technische sector. Bedrijfsbezoeken en gastlessen vormen hierin een belangrijk onderdeel.

Daarnaast beschikken wij door de inzet van de Sterk Technieksubsidie ook over moderne en up-to-date apparatuur. Om deze apparatuur goed in te kunnen zetten, volgen we regelmatig scholingen. Volgens het principe ‘teach the teacher’ leren we de fijne kneepjes van elkaar.

Wat ons beroep zo leuk maakt is de afwisseling. Het omgaan met jonge mensen die nog aan het begin van hun loopbaan staan en het bieden van uitdagende lessen gebaseerd op onze passie voor techniek. Dit zorgt ervoor dat iedere dag een feestje is.