Als leren tot een oplossing leidt!

Vanuit het project Sterk Techniek Onderwijs Westerkwartier Noordenveld ondersteunen we initiatieven in de regio om leerlingen te motiveren voor techniek. Mede hierdoor heeft de Woldborg in Grootegast de beschikking gekregen over een geavanceerde 3D-printer en een lasersnijder.

Leerlingen en docenten maken hier dankbaar gebruik van. Ze leren omgaan met deze apparatuur en maken allerlei leuke voorwerpen. Op zich natuurlijk prachtig, maar wat het extra leuk en uitdagend maakt is, als je met de opgedane kennis een creatieve oplossing voor een reëel probleem bedenkt.

Bij de Woldborg hadden ze gelukkig zo’n probleem. De nieuwe zeepdispenser voor het technieklokaal bleek namelijk niet boven de wasbak te passen. Folgert Kuin (onderwijsassistent) legde de vraag neer bij één van de derdejaars leerlingen uit de theoretische leerweg: “Silvana, wil jij eens, op basis van wat je geleerd hebt bij het 3D printen, onderzoeken hoe we dit op kunnen lossen?”

Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Om een passend onderdeel voor de zeepdispenser te maken verdiepte Silvana zich zelfs in het ontwerpprogramma Onshape. Op basis van slechts de aangeleverde maten, wist zij zo een passende oplossing te creëren. Inmiddels hangt de zeepdispenser en heeft iedereen er voordeel van!

De combinatie van leren en oplossen geeft ontzettend veel voldoening en inspireert ook andere leerlingen. Wij worden hier blij van! Silvana super bedankt! 👏