REMO opent volledig uitgerust PIE lokaal

REMO opent volledig uitgerust PIE lokaal

REMO West-Twente, gevestigd op de Kampus in Rijssen, opende recent haar gloednieuwe PIE-afdeling. In het eigentijdse en ruime souterrain, met veel daglicht en een eigen toegang voor de leerlingen, staan een modern uitgerust machinepark en gereedschappen klaar voor PIE-leerlingen en hun docenten. Voor langere tijd is deze PIE-afdeling vier dagen in de week gereserveerd voor CSG Reggesteyn die dit huurt. Op vrijdag staat deze PIE-ruimte open voor elke andere Twentse vmbo-school. Denk bijvoorbeeld aan de STO-vmbo’s in Holten, Almelo, Vroomshoop of Vriezenveen.

Breed inzetbaar

Gerrit Schalk, directeur REMO West-Twente: “Uiteraard heeft CSG Reggesteyn vier dagen in de week als eerste de beschikking over ons PIE-lokaal. Maar op basis van bijvoorbeeld het cafetaria-model nodigen we ook andere vmbo-scholen uit hiervan gebruik te maken op vrijdag. Of, als Reggesteyn misschien eens minder leerlingen heeft voor de PIE-ruimte, wij dit mogelijk aanvullen met PIE-leerlingen van andere vmbo-scholen. Ook willen we inzetten op zij-instromers en bijscholen van technici op basis van het concept van een Leven Lang Ontwikkelen. We hebben op 800 m2 fors geïnvesteerd in apparatuur en gereedschappen. Van draaibanken, knipscharen, wals en lascabines tot en met boormachines en nieuwe werkplekken voor elektra, grotendeels gloednieuw. Het bedrijfsleven, de achterban van REMO, heeft hierin fors geïnvesteerd. Eind december is alles technisch rond. Het is een volwaardig PIE-lokaal, met ook een theorieruimte. Alle profieldelen uit PIE zijn hier uit te voeren. Aansluitend zijn alle verdiepende keuzedelen bij de afdelingen van REMO zelf te volgen, denk aan mechatronica en warmtepompen. Dit past bij het STO-concept van doorlopende leerlijnen en betekent een mooie kruisbestuiving vanuit het vmbo met onze eigen mbo-afdelingen.”

Eigen coördinator STO/instructeur afdeling PIE

REMO heeft een eigen instructeur aangesteld voor het PIE-lokaal. Gerrit: “Dit is Rudy Horck in de functie van coördinator STO/instructeur afdeling PIE. Hij is voor alle vmbo-scholen, ook CSG Reggesteyn, het eerste aanspreekpunt. Alles is nog nieuw, dus we moeten met elkaar nog ervaren hoe en langs welke lijnen het gaat lopen. Na de kerstvakantie zal Rudy langsgaan bij alle vmbo-scholen waar wij contact mee hebben. Op 26 januari 2023 hebben we vanuit Remo West-Twente een open dag en daar betrekken we uiteraard ons gloednieuwe PIE-lokaal bij. Die dag valt mooi samen met de open dag van Reggesteyn.” REMO bestaat dankzij de deelnemende bedrijven. Zoals gezegd investeerden zij in de inrichting van het nieuwe PIE-lokaal. Gerrit: “Ook zij juichen een nog sterkere connectie met het vmbo toe. We hebben de leerlingen daardoor eerder en beter in beeld en daar profiteren uiteindelijk de bedrijven van.”

Coördinator STO/instructeur afdeling PIE

Rudy Horck is de laatste maanden vooral druk geweest met de inrichting van het PIE-lokaal met nieuwe apparatuur en de verhuizing, rond de herfstvakantie, van de PIE-inrichting van Reggesteyn naar REMO: “Nu kom ik eraan toe om mij mijn nieuwe rol als coördinator STO/instructeur afdeling PIE meer eigen te maken. Ik kom uit de commercie in het technisch bedrijfsleven en het onderwijs is nieuw voor mij. Hier kan ik weer hands on aan de slag! Maar ik kende REMO al wel door inrichtingsopdrachten die we deden vanuit mijn vorige baan. Vooral ga ik de contacten met Reggesteyn onderhouden en bezoeken coördineren, evenals voor andere vmbo-scholen die belangstelling hebben. Zowel naar buiten toe als intern word ik coördinator voor de invulling van het PIE-lokaal en de ondersteuning.”

Intensief betrokken bij inrichting

Ton Schelfhorst is docent PIE op Reggesteyn: “Ons hele PIE-team komt met leerlingen PIE hier naartoe. We hebben hier ook een eigen kantoor met goed zicht op alle werkzaamheden in het PIE-lokaal. We zijn op een prettige manier vanaf het prille begin betrokken geweest bij de inrichting en opzet van dit PIE-lokaal. Van eerste tekening tot en met wat we nu zien. De insteek is de grondgedachte dat het goed werkt als je het technisch vmbo fysiek dichtbij het technisch mbo zet. Daardoor kun je de doorlopende leerlijnen met elkaar versterken, een belangrijk doel van STO Twente.”

Even wennen, inmiddels overtuigd

Ton geeft aan dat het even wennen was om op CSG Reggesteyn het eigen PIE-lokaal te verlaten. “Je bent toch benieuwd of je de binding met je school houdt. Maar ik ben overtuigd geraakt door de fraaie, open, lichte ruimte met een eersteklas inrichting. Ik ben nu heel blij met dit PIE-lokaal en het voelt inmiddels goed. Ik denk ook dat het past in de algemene ontwikkeling dat technische vmbo-scholen meer gebruikmaken van de mogelijkheden van het technisch mbo om elkaar met doorlopende leerlijnen nog meer te versterken.” Overigens, ook voor BWI kunnen vmbo-scholen al een aantal jaren terecht bij Bouwmensen die ook gevestigd is in Kampus, voor zowel profiel- als keuzedelen.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Rudy Horck via 06 45 53 64 96 of via 0548 – 51 51 52. Mailen kan ook: r.horck@remo-wt.nl