Marieke Rinket is de programmamanager van Sterk Techniekonderwijs Twente. Haar twee troeven? Veel ervaring en affiniteit met onderwijs en techniek én een supersterk netwerk in de regio: “Het is mensenwerk en we moeten nu samen echt aan de slag. Dat is precies wat mij ligt en ik merk ook dat die sfeer heerst bij alle 300 partners.”
“Samen met alle betrokken partijen inhoudelijk vormgeven aan het activiteitenprogramma. En dat zijn er veel: we hebben inmiddels ongeveer 300 actieve partijen op de been gekregen. We merken nu al aan de start veel betrokkenheid en dynamiek. Hierbij werk ik ook nauw samen met projectleider en penvoerder Hans Meinders. We gaan voor de praktische aanpak op basis van drie termen: sturen, organiseren en uitvoeren.”
“Uiteraard iedereen die concreet deelneemt aan de activiteiten in Twente. Als eerste zijn dit de 20 betrokken vmbo-scholen. Daarnaast ben ik ook een goed bereikbaar contactpersoon voor alle andere partijen. Zoals het Twents bedrijfsleven, basisscholen, gemeenten, instellingen en meer. Sterker nog: ook voor geïnteresseerde partijen van buiten Twente ben ik graag aanspreekpunt. Alle relevante signalen die ik opvang, van binnen en buiten Twente, kan ik zo doorspelen naar de deelnemende scholen. Die schakelfunctie kan onze plannen en concrete activiteiten versnellen.”
“Elke STO-regio in Nederland heeft wel een soort programmamanager. Iedereen start vanuit dezelfde vraag: hoe gaan we dit oppakken in de periode 2020-2023? We gaan daarom tussen alle STO-regio’s informatie en best practices uitwisselen. We willen dus ook leren buiten Twente! De opbrengsten daarvan kunnen we direct terugkoppelen naar de scholen of bedrijven.”
“Uiteraard gaan we nu met de programmateams aan de slag om vorm te geven aan de inhoud. Deze programmateams worden gevoed door de subregio’s. In die programmateams nemen vooral vertegenwoordigers van de scholen deel, maar er is ook ruimte voor externe expertise. De afspraak is om één dagdeel per week op vrijdagmiddag hiervoor vrij te roosteren zodat mensen ook volledig inzetbaar zijn voor Sterk Techniekonderwijs Twente.”
“Van oorsprong ben ik onderwijskundige en ik ben direct in de civiele techniek gaan werken. Daardoor heb ik altijd een enorme liefde voor onderwijs, techniek en innovatie gehad. Die combinatie vind ik eindeloos leuk. Dit heeft geleid tot veel ervaring met het begeleiden van scholen als het aankomt op het stimuleren van de keuze voor techniek. Die expertise en ervaring raken één-op-één de doelen van Sterk Techniekonderwijs Twente. De uitdaging nu is om vanuit een grote regio Twente gezamenlijk dit programma te laten slagen. Daar heb ik zin in. Want ik werk graag met scholen, bedrijven en vooral: mensen! Wat daarbij helpt, is mijn netwerk in de regio. Dit benut ik graag voor Sterk Techniekonderwijs Twente.”
“Heel eenvoudig: het is mensenwerk en we moeten nu samen echt aan de slag! Dat is precies wat mij ligt en ik merk ook dat die sfeer heerst bij alle 300 partners.”