Keuzevak fietstechniek samen met fietswinkel geactualiseerd

Keuzevak fietstechniek samen met fietswinkel geactualiseerd

De vmbo-scholen in de STO subregio Almelo e.o. sloegen de handen ineen: leerlingen kunnen nu elke woensdagmiddag op één van de scholen een keuzevak volgen. Zo komen er leerlingen van meerdere vmbo’s naar het Erasmus voor het keuzevak fietstechniek. Een vak met toekomst! Een mooi voorbeeld van kennisdeling en school-overstijgende docentprofessionalisering. Ook nog eens in samenwerking met het bedrijfsleven.

Maarten Monninkhof en Paul Magendans zijn docenten Mobiliteit & Transport (M&T) op het Erasmus. Samen met collega-docent Simon Uiterwijk Winkel van het Zone.college én fietsbedrijf Giant Store Almelo verzorgen zij voor leerlingen van verschillende scholen uit Almelo e.o. het keuzevak fietstechniek. Maarten: “Het idee om binnen de subregio Almelo e.o. de keuzevakken schooloverstijgend aan te bieden komt voort uit Sterk Techniekonderwijs Twente. Ik juich dit enorm toe want de leerlingen kunnen zich veel beter oriënteren op alle keuzemogelijkheden, ook voor techniek. Met die aanpak motiveer je leerlingen intrinsiek en is het niet alleen de push van de ouders die hen voor techniek laat kiezen.” Simon: “Je ziet inderdaad dat leerlingen door deze aanpak overtuigd zelf kiezen voor fietstechniek.” Maarten: “Voor elke leerling van het profiel M&T op het Erasmus is fietstechniek een verplicht vak. Op dit moment tellen we op woensdagmiddag vier leerlingen van andere scholen: het Zone.college, Pius X en Mozaïek.” Deze scholen boden in eerste instantie fietstechniek niet aan, dus dit is voor hen een mooie kans. De leerlingen volgen dit keuzevak in hun examenjaar.

Samen met fietsbedrijf lesstof geactualiseerd

Al langere tijd wordt voor het keuzevak fietstechniek samengewerkt met een lokale fietswinkel: Giant Store Almelo. Maarten: “De eigenaar Jeffrey Eenkhoorn heeft zelf ook op het Erasmus gezeten, hoe leuk is dat? Hij levert ons onderdelen voor reparatie en vult die netjes aan.” Simon Uiterwijk Winkel van het Zone.college is een écht gespecialiseerde fietsdocent: “De fietstechniek neemt momenteel een enorme vlucht, kijk alleen maar naar de ontwikkelingen van de laatste tien jaar. Op basis van de huidige lesboeken op het Erasmus heb ik een lijst gemaakt van materialen en opdrachten die zeker toegepast moeten worden. Die lijst hebben we ook bij Jeffrey Eenkhoorn van Giant Store neergelegd, met de vraag: vind jij dit representatief voor wat je nu in je werkveld ziet?”

Ook docenten getraind door Giant Store Almelo

Jeffrey: “Ik heb hier vanuit mijn dagelijkse werkpraktijk scherp naar gekeken. De bril waardoor ik naar de lesstof keek is: leren ze eerst goed alle basistechnieken zoals een bandje verwisselen en een ketting afstellen? Hebben ze dat onder de knie dan kunnen ze verder.” Op een woensdagochtend zijn alle docenten en Jeffrey rond de tafel gegaan. Maarten: “Stof die niet meer relevant is in de dagelijkse praktijk van een fietswinkel, laten we nu achterwege. Tegelijkertijd heeft Jeffrey vanuit zijn praktijk een prima kijk op wat er nu actueel is. Die lesstof hebben we geactualiseerd en nemen we nu ook mee in het keuzevak fietstechniek, naast de lesboeken. Uiteraard, en dit benadruk ik graag, worden alle exameneisen gedekt.” Ook komt fietsondernemer Jeffrey een aantal keren langs om de docenten wegwijs te maken in de wat bijzondere fietstechnieken zodat Maarten en Paul die laatste stand van zaken ook weer op hun leerlingen kunnen overbrengen. Denk aan het afstellen van een derailleur. Een derailleur is een vorm van fietsversnelling en een onderdeel van een fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel kan worden gebracht, zodat het verzet van de fiets te beïnvloeden is.

Meerdere voordelen

Kortom, een mooi voorbeeld van gezamenlijk optrekken voor kennisdeling en school-overstijgende docentprofessionalisering. Plus het in samenwerking met het bedrijfsleven updaten van de inhoud van het fietsvak. Met als uitkomst het aanbieden van al deze mogelijkheden voor leerlingen die op de eigen school niet aanwezig zijn. Jeffrey: “Ik investeer graag in de jeugd, want zij zijn onze toekomst in de techniek voor Twente. We springen om dit talent en daar draag ik graag aan bij.” En de leerlingen? Die komen, als zij later op het ROC kiezen voor fietstechniek, maximaal voorbereid op het mbo aan.