Keuzevak CNC: Twents vmbo aan de slag in het mbo!

Keuzevak CNC: Twents vmbo aan de slag in het mbo!

Een belangrijk doel van STO Twente is om vmbo-leerlingen al kennis te laten maken met het technisch mbo. Hoe? Door er concreet aan de slag te gaan! Zo snuiven ze techniek én sfeer. Een mooi voorbeeld hiervan is REMO West-Twente die het keuzevak CNC (computergestuurd verspanen) geeft voor vmbo’s uit Twente en ook voor een vmbo uit Apeldoorn. Gerrit Schalk, directeur REMO West-Twente: “Het doel is vmbo-leerlingen te inspireren om voor het mooie vak van CNC-verspanen te kiezen. Daarvan is de bekendheid nu nog te gering.”

Anticiperen op vraag

Gerrit Schalk: “Het technisch bedrijfsleven in Twente springt om technici die het verspanen op basis van CNC beheersen. Wij anticiperen daar graag op. Zo is het idee ontstaan om vmbo-leerlingen zo vroeg mogelijk enthousiast te maken voor dit vak. Want vaak hebben zij geen idee wat CNC hen kan brengen. Hun beeldvorming is niet compleet. Dat komt onder andere door het feit dat je je werk op een CNC-machine moet programmeren. Jongeren vinden het vaak lastig om in te beelden hoe die programmering in de praktijk uitpakt. Die drempel kunnen zij hier nemen, onder onze vakkundige begeleiding. Het is bijvoorbeeld ook het plan om touchscreens aan te schaffen zodat het programmeren nog beter aansluit op de belevingswereld van de jongeren.”

Alle lesapparatuur aanwezig

In overleg met enkele Twentse vmbo-scholen die samenwerken onder de vlag van STO Twente, heeft REMO laagdrempelige CNC-machines aangeschaft. Immers, voor deze vmbo-scholen is het best lastig om zelf in dit soort lesapparatuur te investeren. Gerrit: “Vmbo-leerlingen nodigen we uit hier te komen om zich alvast op het vakgebied CNC-verspanen voor te bereiden. Voor deze leerlingen is dit een keuzedeel.”

Vrijstelling mogelijk

Het keuzevak CNC focust op het basisdeel programmeren. Tien weken lang gaan de leerlingen hiermee een halve dag per week aan de slag. Gerrit: “Maar er is nog een extra bonus voor deze leerlingen als zij dit keuzedeel bij REMO hebben gevolgd. Want als zij het jaar daarop op het vmbo voor de vakrichting verspanen kiezen, kunnen zij een vrijstelling krijgen voor dit praktijkdeel.” Op dit moment bestaat de samenwerking voor dit keuzedeel met SG de Waerdenborch en CSG Reggesteyn: “Ook ontvangen we leerlingen van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap uit Apeldoorn. De samenwerking spreidt zich dus uit over STO Twente en STO Apeldoorn e.o.. Deze drie scholen laten traditioneel ook de grootste instroom naar REMO zien, we onderhouden dus al goede banden met hen.” De samenwerking is binnen STO Twente gebaseerd op de zogeheten in-kind methode: “Het zijn de docenten van REMO die dit keuzedeel verzorgen.” Door corona is de start wat anders dan gehoopt: “We hadden in februari willen starten, maar corona heeft dit helaas vertraagd”, aldus Gerrit.

Uiteraard spelen ook de vmbo-docenten een rol in deze samenwerking. Frank van der Weg is teamleider BK bovenbouw bij de Waerdenborch: “We zijn heel blij met deze nieuwe samenwerking en hebben hiervoor twee leerlingen. Ik zie de samenwerking als heel waardevol. Uiteraard gaan wij straks regelmatig even kijken hoe het gaat met deze leerlingen. Ook krijgen leerlingen een inkijkje in hoe het er op een mbo-opleiding aan toegaat. Ook kan het de leerling helpen bepalen welke richting hij of zij in de techniek wil kiezen. Niet alleen op basis van ‘horen zeggen’, maar ook door er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Vooral extra belangrijk in deze tijden van corona, want de leerlingen komen al bijna nergens.”