Essen Motor Show laat leerlingen Motorvoertuigentechniek genieten én leren

Essen Motor Show laat leerlingen Motorvoertuigentechniek genieten én leren

De jaarlijkse Essen Motor Show in Duitsland staat compleet in het teken van paardenkrachten, Newtonmeters, tuning, youngtimers, accessoires en alles wat verder met auto’s te maken heeft. De aantrekkingskracht van die combinatie van power en bling bling op leerlingen met het profiel M&T is gigantisch. Op woensdag 6 december trok een groep van circa 43 M&T-leerlingen van het Alma College, Zone.college en het Noordik naar deze gemotoriseerde magneet, zoals elk jaar. Maarten Monninkhof, docent M&T aan het Alma College: “Voor onze leerlingen (jongens én meiden) is het een superdag uit, ze genieten én leren tegelijk.”

Zowel technisch als visueel aantrekkelijk

Maarten: “Al jaren bezoekt het Alma College vanuit ons profiel M&T met de leerlingen de Motor Show in Essen. Centraal hier staat de techniek van zowel motorische als optische tuning. Dus het technisch heel gedetailleerd en fijngevoelig aanpassen van motoren én het er super gaaf laten uitzien van al die speciale auto’s. Maar ook nemen we de leerlingen mee naar de afdeling waar al het bijbehorende gereedschap wordt gedemonstreerd. Kortom, een hele brede beurs met mooie auto’s waarover ter plekke aan de leerlingen (heel veel duidelijk gemaakt wordt.” Op één dag is het voor alle leerlingen en docenten uit-en-thuis. Van Alma reisden drie collega’s mee evenals een collega van het Zone.college als het Noordik.

Primeur: drie vmbo-scholen samen op pad

Bijzonder dít jaar was dat het Alma College, Zone.college en het Noordik hierin gezamenlijk optrokken. Maarten: “Deze drie scholen hebben raakvlakken. Neem het Zone.college, dat is een groenschool, maar ook in die sector spelen gemotoriseerde machineparken een steeds grotere rol met veel raakvlakken met wat er binnen het profiel M&T én op de Motor Show in Essen te zien is. Voor ons de reden om vanaf 2023 gezamenlijk op excursie te gaan naar het Duitse Essen.” Super aantrekkelijk voor de leerlingen was onder andere de zogeheten drifthoek. Maarten: “Hier konden ze zelf meerijden op een parcour. Hoe spannend wil je het hebben? Ook mochten zij dit jaar meedoen met een soort pitstop, dus op tijd een wiel wisselen en via simulatoren konden ze zelf ervaren hoe het is om in zo’n getunede auto te rijden.”

Docentenprofessionalisering

Verder was de beurs enorm informatief, voor zowel de leerlingen als voor de begeleidende docenten, geeft Maarten aan. Doet dit soort uitstapjes iets met zijn docentenprofessionalisering, ook een doel van Sterk Techniekonderwijs? “Elk jaar gaat het organiseren van dit bezoek mij gemakkelijker af. En uiteraard verdiepen wij ons, als meereizende docenten, ook in de techniek die daar te zien is. Tijdens onze verhuizing naar het nieuwe gebouw van het Alma College is onze uitleescomputer spoorloos verdwenen. Op de beurs in Essen zag ik een stand van een bedrijf die deze levert, dus heb ik mij direct kunnen oriënteren over de mogelijkheden van een nieuwe uitleescomputer.”

Reflectie tijdens de  mentorles

Eenmaal terug op het Alma College, Zone.college en het Noordik komen de docenten M&T uiteraard terug op het bezoek. Maarten: “In de mentorles vragen we naar hun ervaringen, bijzonderheden en nieuwigheden. De leerlingen nemen van de beurs vaak hele tassen vol met posters en stickers mee. Ook verzamelen ze tuningsboeken waaruit ze inspiratie halen. Al die aspecten nemen we door met de leerlingen.”

Meer samenwerking met vakscholen en bedrijven gewenst

Maarten heeft nog een wens in relatie tot Sterk Techniekonderwijs Twente: “Voor de PIE- en BWI-leerlingen zijn er vakscholen zoals SMEOT en Bouwmensen Almelo. Ook zijn de bedrijven uit die sectoren inmiddels erop ingericht deze leerlingen te ontvangen zoals voor keuzevakken. Voor M&T in Almelo kennen we dit niet. Neem de garagebedrijven, die zijn vaak wat kleiner en is het best een uitdaging om daar met een groep leerlingen te komen. Het zou mooi zijn als dit voor M&T zich ook zo zou ontwikkelen als voor PIE en BWI. Hoewel we al wel welkom zijn bij ROC van Twente voor ons profiel Transport omdat we het daarmee oefenen niet in onze eigen werkplaats kunnen aanbieden. Hun inzet en intenties zijn heel goed. Ik zou graag zien dat wij voor M&T ook bij vakscholen en bedrijven met de leerlingen profielen en keuzevakken kunnen  uitvoeren.”

Zelf zien & beleven?

Bekijk dan deze link naar het filmpje dat een leerling van het Zone.college maakte: https://youtu.be/JlJvoggUpIY?si=KEGP4CrXqcZxobNh