Donderdag 1 oktober klonk het startsein voor de nieuwe lichting vierdejaars vmbo-leerlingen die kozen voor het versnelde mbo-traject van de opleiding Middenkader Engineering op ROC Friese Poort in Drachten. Klaas Kort, opleidingsmanager op het ROC, vertelt dat dit traject inmiddels een tiental jaren loopt. De leerlingen van de VO-scholen lopen in hun examenjaar in het voortgezet onderwijs één dagdeel per week mee op het ROC, waarna ze direct in het tweede jaar van de vervolgopleiding instromen. Ze komen in dat tweede jaar met elkaar in een aparte klas van zo ongeveer tien tot vijftien leerlingen, die intensief begeleid wordt én waarbij wordt gekeken naar de individuele behoefte van de student als het gaat om vaardigheden die nog wat extra hulp behoeven.
De studenten doen tijdens het traject veel praktijkervaring en technische kennis en vaardigheden op, en ook is de aansluiting met het hbo soepeler. Studenten die na het mbo door willen naar het hbo kunnen tijdens het derde opleidingsjaar op het ROC een keuzevak volgen op de hogeschool. Kort vertelt dat er tijdens de mbo-periode best wat verwacht wordt van de studenten: er wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht, waar ze, mochten ze daarvoor kiezen, op het hbo direct al de vruchten van kunnen plukken.
In het tweede jaar van het mbo moeten de studenten tien weken stagelopen. Is dat nu lastiger, in de coronacrisis? ‘Tot nu toe heeft de coronacrisis weinig roet in het eten gegooid wat betreft de stageplekken waar studenten terecht kunnen,’ vertelt Kort. ‘Ze worden nog steeds met open armen ontvangen en dat is natuurlijk mooi voor de ervaring die ze er op kunnen doen.’ En hoe zit het met de verdeling jongens en meisjes? Kort antwoordt: ‘Helaas hebben we tot nu toe alleen maar jongens gehad die dit traject volgden. Hopelijk komt daar eens verandering in, want meisjes zijn hier meer dan welkom!’
Leerlingen van een aantal scholen in de regio zijn inmiddels gestart aan het ROC. Zo zijn er leerlingen van CSG Liudger in Burgum en Drachten, net als van de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk en het Dockinga College in Dokkum. Van het Stellingwerf College in Oosterwolde is er voor het eerst een aantal geïnteresseerde leerlingen dat dit jaar gestart is met het traject.
Door Maartje Stapper