Jongeren maken kennis met de technische uniform- en veiligheidsberoepen

Jongeren maken kennis met de technische uniform- en veiligheidsberoepen

Woensdag 13 en donderdag 14 september 2023 vond de eerste editie van de Experience Days Drachten plaats op het parkeerterrein van CSG Liudger in Drachten, een evenement waar ruim 3000 jongeren en andere belangstellenden kennis konden maken met de technische uniform- en veiligheidsberoepen.

Woensdagochtend opende Jan Rijpstra, burgemeester van Smallingerland, het evenement. Daarna was het aan de jongeren om allerlei stands van de Marine, Luchtmacht, Landmacht, Marechaussee, Politie, Brandweer Fryslân, Kooi Camerabewaking en Kijlstra Ambulancezorg te bezoeken om een inkijkje te krijgen in het werk dat komt kijken bij beroepen in deze sectoren.

Naast het volgen van voorlichtingen werd het publiek verrast met demonstraties en waren er zo’n 40 doe-activiteiten, waaronder een terrein waarin je, verplaatsend van object naar object, ongezien naar het eindpunt moest zien te komen. Verder kon er onder andere deelgenomen worden aan een mobstacle hindernisbaan, was de cellenbus van binnen te bekijken en kon men het terrein van boven bekijken in een hoogwerker van de brandweer.

Woensdag tussen 15.00 uur en 19.00 uur was het terrein geopend voor publiek. Op de overige dagdelen bezochten voorexamen- en examenleerlingen van middelbare scholen uit Drachten en omgeving het evenement. Mieke van den Dolder, Relatiebeheerder Techniek Expertise Centrum: ,,Wij hebben jongeren de mogelijkheid geboden om te ervaren welke technische opleidingen en beroepen er zijn binnen de uniform- en veiligheidsberoepen.”

Experience Days is een initiatief van Techniek Expertise Centrum, in samenwerking met het Ministerie van Defensie, de Politie, Brandweer Fryslân, Kooi Camerabewaking, Kijlstra Ambulancezorg en de Gemeente Smallingerland. TEC is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden uit de regio Zuidoost-Friesland.