Robotica in klas 2 vmbo

In klas 2 van het VMBO is dit jaar op het Calvijn College Stationspark een start gemaakt met een roboticaproject.

Vanuit de STOZeeland-gelden zijn diverse LEGO Education Mindstorms EV3 sets aangeschaft. Deze sets bevatten de nodige hardware: LEGO-onderdelen, motoren, sensoren en een besturingsunit. Verder wordt vanuit LEGO een prachtig pakket aan lesmateriaal aangeleverd wat via internet beschikbaar is.
We zijn met de lessen robotica aan het pionieren binnen een pilot die we draaien klas 2.

Binnen de sector zorg en welzijn staat zorgrobotica centraal. De leerlingen bouwen en programmeren daar een zorgrobot met behulp van de LEGO. Voorafgaand daaraan vindt een klassengesprek plaats aan de hand van filmpjes. Vooral de ethische kant van de verdergaande robotisering en automatisering, ook in de zorg is een mooi onderwerp voor een diepgaande discussie met leerlingen.
Op internet is op veel plaatsen lesmateriaal over dit onderwerp te vinden.

Verder worden de roboticasets gebruikt om leerlingen voor te bereiden op automatiseringstechniek bij het onderdeel PIE. Het lesmateriaal en de sets zijn uitermate geschikt om uit te leggen wat sensoren en actuatoren zijn En ook de besturing en het programmeren werkt zodanig dat leerlingen daar zelfstandig mee aan de slag kunnen.

Tot slot wordt het mindstormspakket gebruikt in een techniekproject wat we opgezet hebben met een basisschool. De leerlingen uit groep 8 komen een aantal technieklessen volgen op onze locatie, waarbij robotica een onderdeel is. Kortom, de aanschaf van de roboticasets biedt ons veel nieuwe kansen een uitdagingen.

Door Simon Maljaars
docent Techniek