“Als ik dit eerder had geweten dan had ik meteen voor Maritiem gekozen!”
“Ik was echt moe na de praktijkdagen van alle indrukken!”
Vier leerlingen van het Goese lyceum zijn enthousiast over het nieuwe keuzevak Maritieme Techniek in Zeeland. Zij nemen als eerste deel aan de pilot van dit programma. Docent Anton Mimpen vertelt: “Met dit nieuwe keuzevak kunnen onze leerlingen voor het eerst in de regio intensief kennismaken met de Maritieme sector.” Deze sector is kenmerkend én belangrijk voor Zeeland. Mooi dus dat er nu een volwaardig keuzevak beschikbaar is. En dat straks ook nog eens door alle vmbo-scholen in Zeeland gebruikt kan worden.”
Het keuzevak bestaat uit een basisdeel waarbij Maritieme techniek centraal staat met onderwerpen als Constructie, Voorstuwing en Dekwerktuigen. Als grote plus in het programma zijn twee Zeeuwse verrijkingsthema’s toegevoegd, waarbij ook het leven en werken aan boord en het manoeuvreren en navigeren met een schip aan bod komen.
Anton: “We hebben alles zelf ontwikkeld en geprobeerd om er zoveel mogelijk zaken in te stoppen. Voldoende vakkennis en veel praktijk. Zoals de bouw van de superluxe jachten bij Damen Yachting of het starten van een enorme dieselmotor bij Scalda. Dan zie je meteen hoe enthousiast de leerlingen zijn en hoe snel ze dingen oppikken. En de samenwerking met deze partners is erg goed. Zo krijgt het keuzevak meerwaarde voor alle partijen.”
De leerlingen hebben nog één hoogtepunt te goed: de vaardag! Binnenkort varen de leerlingen een dagje mee met een schip op de Westerschelde. Anton: “Tijdens deze vaardag komt alles samen en leren ze aan de hand van praktijkopdrachten van alles over de machinekamer, het dek en de besturing vanaf de stuurhut. Ze hebben er zin in en ik ook!”
Het keuzevak is in principe bedoeld voor alle 4e jaars vmbo-leerlingen (Basis-Kader-Gemengd) met interesse in de Maritieme wereld. Er zijn geen formele toetredingseisen. Het keuzevak is gebouwd volgens het ‘cafetariamodel’. Er is een basisprogramma, aangevuld met verschillende keuze-opties. Zo kunnen alle Zeeuwse vmbo-scholen straks zelf kiezen welke onderdelen wel of niet passen.
Neem contact op met Anton Mimpen (a.mimpen@pontes.nl) of Cris van der Weele (cris@bovenwijsonderwijsadvies.nl)