Pilot Keuzevak Logistiek in Zeeland van start

In maart 2023 starten drie leerlingen van het Lodewijk College met de pilot van het nieuwe keuzevak Logistiek in Zeeland.
Het keuzevak bestaat uit een basisdeel waarin operationele magazijnwerkzaamheden centraal staan. Naast vaktheorie op school bestaat dit deel uit praktijkdagen bij bedrijven én een serious game.

Docent Jan Willem Polderman vertelt: “Het doel van dit keuzevak is leerlingen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de Logistieke wereld in Zeeland. De Logistiek is een belangrijke sector. Tot nu toe was er in beperkte mate aanbod is in het Zeeuwse vmbo. Vanuit STOZeeland is daarom het afgelopen jaar dit nieuwe keuzevak ontwikkeld. Dit kan gebruikt worden door alle vmbo-scholen in Zeeland. Maar we starten met een pilot in Zeeuws-Vlaanderen.”

Samenwerking met bedrijfsleven

“We willen echt de verbinding maken met Zeeuwse bedrijven en instellingen. Daarom zijn er drie verrijkingsthema’s aan het keuzevak toegevoegd.”
Leerlingen kunnen kiezen uit:
• Innovatie & Robotica in de Zeeuwse Logistiek
• Onderhoud & transportmiddelen in de Zeeuwse Logistiek
• Opslag & Overslag in de Zeeuwse havens

Jan-Willem: “De sleutel tot succes ligt in de samenwerking en afspraken met regionale bedrijven. De leerlingen uit de pilot maken de komende weken kennis met logistieke automatisering bij Elopak en met onderhoud van transportmiddelen bij de Feyter Forklift Services. Voor de toekomst is samenwerking met meer bedrijven nodig. Maar we gaan eerst zorgen dat deze pilot een succes wordt!”

Voor wie?

Het keuzevak is in principe bedoeld voor alle 4e jaars vmbo-leerlingen (basis/kader/ gemengd) met interesse in de Logistiek in Zeeland. Er zijn geen formele toetredingseisen.
Het keuzevak is gebouwd volgens het ‘cafetaria- model’. Er is een basisprogramma, aangevuld met verschillende keuze-opties. Zo kunnen alle Zeeuwse vmbo-scholen straks zelf kiezen welke onderdelen wel of niet passen.
Onderdelen kunnen ook als LOB-activiteit ingezet worden.