Oude retrocaravan wordt hippe en multifunctionele Techniek Truck

Oude retrocaravan wordt hippe en multifunctionele Techniek Truck

De caravan staat er nog wat saai en kaal bij, maar de retro ronde ramen en het grote uitgifteluik beloven al dat het een hippe, opvallende en vooral ook praktisch ingerichte Techniek Truck gaat worden. Gert Kruitbosch, docent BWI bij het Goese Lyceum, vertelt over de eerste uitdaging die hen daarbij te wachten staat.

“De caravan is nu nog helemaal leeg en moet volledig ingeri- cht worden met o.a. kasten, een fornuis en afzuigkap. Daarbij zijn we beperkt tot een gewicht van 250kg. Waarschijnlijk gaan we aan de slag met kunststof of dunne platen triplex.”

Gert is sinds vier jaar zij-instromer bij Pontes en neemt daardoor niet alleen veel praktijkervaring mee, maar ook de contacten uit zijn netwerk. Een van die contacten heeft ervaring met het inbouwen van campers en kan hem dus meer vertellen over lichtgewicht materiaal. “Daar ga ik zeker contact mee opnemen”, aldus een enthousiaste Gert.

Multifunctioneel inzetbaar

Het doel is om volgend voorjaar een multifunctionele Techniek Truck op te leveren die school breed kan worden ingezet. “We hebben contact gehad met docenten van alle profielen en met hen de indeling van de truck afgestemd.
Hij kan bijvoorbeeld door Zorg & Welzijn worden ingezet om met spelmateriaal naar een verzorgingstehuis te gaan om met ouderen spelletjes te doen. HBR kan op een markt, festival of school pannenkoeken of poffertjes bakken en verkopen. Ook is het een optie dat de technische profielen ermee naar een basisschool of bibliotheek gaan om kinderen kennis
te laten maken met technische materialen en bijpassende opdrachten.”
Zo zijn er voor elk profiel talloze activiteiten te bedenken waarmee ze aan de slag kunnen.

Samenwerken met bedrijfsleven

Het project Techniek Truck is een van de STOZ-projecten van het Goese Lyceym, waarbij het een voorwaarde is dat het onderwijs samenwerkt met het bedrijfsleven.

Omdat er geen bouwtekeningen meer te vinden zijn van de oude caravan, heeft Gert contact gezocht met het hem bekende Architectenbureau Salt. “Een stagiaire heeft de tekeningen verzorgd, allereerst van de caravan met in- richting, maar later ook van elke afzonderlijke kast. In ruil hebben de leerlingen een tuinsetje gemaakt van steiger- planken.” Ook heeft Gert contact met Bouwbedrijf Schrijver uit ’s Gravenpolder die heeft aangeboden bouwmaterialen te leveren als het nodig is.

Gezamenlijk project van BWI, M&T en PI

De truck zal gebouwd worden door leerlingen uit het derde leerjaar. “De grootste klus ligt bij de leerlingen van BWI; zij zullen de kasten gaan bouwen. Maar ook leerlingen van M&T (onderhoud) en PI (leidingwerk en elektriciteit) gaan hun aandeel leveren”, legt Gert uit.
Ook de buitenkant wordt door de leerlingen gepimpt. Met een plotter en lasersnijder in huis zijn er genoeg mogelijk- heden om er een mooie en opvallende truck van te maken.

 Leerlingen met voeling voor het project

Een andere uitdaging is nog wel om de bouw van het interieur ingepland te krijgen in het al volle lesprogramma. “Met volgend jaar 28 leerlingen in klas 4, 24 leerlingen in klas 3 en 18 keuzevakken waaruit zij kunnen kiezen, is het voor ons al een flinke klus om aan iedere leerling maatwerk te leveren”, aldus Gert. “Voor dit project zoek ik vooral leerlingen die er voeling mee hebben en het leuk vinden. Het zou mooi zijn als we elke week een middag aan de truck kunnen werken, maar voorlopig lijkt het erop dat we het tussen het reguliere lespro- gramma door moeten zien te organiseren.”

Reserveren maar!

Gert hoopt dat de truck vanaf volgend voorjaar veel ge- bruikt gaat worden. “Het mooiste zou zijn als leerlingen zoveel activiteiten bedenken dat hij ruim van tevoren gere- serveerd moet worden. Ook zou het heel leuk zijn als bedrijven of scholen óns gaan benaderen met de vraag of de leerlingen langs willen komen met de Techniek Truck.”

Wordt vervolgd!