Ontwikkelingen Oosterschelde regio

Entreeopleiding nu ook op praktijkschool De Wissel

Praktijkschool De Wissel in Goes biedt vanaf nu, in samenwerking met Scalda, zelf de entreeopleiding aan!

Nu kunnen we de leerlingen op onze eigen school de entreeopleiding bieden, mét examens en met dezelfde kwaliteitsborging dankzij de samenwerking met Scalda. We zien direct resultaat: meer leerlingen zijn gemotiveerd om het entreediploma te halen op onze school en blijven in beeld. Gedurende het jaar bekijken we samen met Scalda of een leerling klaar is voor niveau 2 of dat werk een beter passend vervolg is. Zo verkleinen we de kans op schooluitval én kunnen we onze leerlingen beter begeleiden naar een passende toekomst – of dat nu werk is of vervolgonderwijs.

Een mooie ontwikkeling waar we met recht trots op mogen zijn!

Praktiq, geniaal in de praktijk

Het vmbo in Goes is dit schooljaar verdergegaan onder de naam Praktiq. Dit spreek je uit als ‘praktiek’ en verwijst naar ‘geniaal in de praktijk’, passend bij de leerlingen van het vmbo.

Praktiq kunnen leerlingen hun praktische talenten laten zien. Het onderwijs zal voorlopig verzorgd worden op de bestaande twee vmbo-locaties: Bergweg 4 en Bergweg 14 in Goes. Alle brugklassers starten komend schooljaar op Bergweg 4. Vanaf het 2e jaar maken zij een keuze tussen de praktijkprofielen voor het 3e en het 4e jaar. De zeven praktijkprofielen waar leerlingen bij Praktiq uit kunnen kiezen zijn: Dienstverlening en producten, Groen, Horeca, bakkerij en recreatie, Zorg en welzijn, Mobiliteit en transport, Produceren, installeren en energie, Bouwen, wonen en interieur.  We zijn trots op deze ontwikkeling en kijken met vertrouwen naar de toekomst van het vmbo in.

Leerlingen organiseren beweegactiviteit met zorgrobot voor ouderen!

Derdejaarsleerlingen van de gemengde leerweg van het profiel Zorg & Welzijn van Praktiq hebben een inspirerende praktijkopdracht uitgevoerd voor de pilot van het praktijkgerichte programma. In samenwerking met zorggroep Ter Weel organiseerden zij een beweegactiviteit voor ouderen — met hulp van een echte zorgrobot!

Na een werkbezoek aan Ter Weel en gesprekken over de wensen van de bewoners, gingen de leerlingen enthousiast aan de slag. Ze brainstormden, deden onderzoek naar passende muziek en lieten zich inspireren door TikTok-video’s. Ze ontwikkelden een vrolijke activiteit waarbij ouderen de bewegingen van de robot ‘Maatje’ nadoen op muziek.

Op 17 juni was het zover: de activiteit werd uitgevoerd en bleek een groot succes! Er kwamen meer deelnemers dan verwacht, en de sfeer zat er goed in. Van een warming-up tot een speelse versie van bierpong met pingpongballetjes — alles begeleid door de robot. Als afsluiting was er een cooling down en een feestelijke prijsuitreiking.
Niet alleen de ouderen genoten zichtbaar, ook de leerlingen vonden het ontzettend leuk om te doen. Ze waren trots op het resultaat en vonden het waardevol om op deze manier met echte opdrachtgevers en innovatieve zorgtechnologie te werken.

De robot had tot slot nog eenboodschap: “Wat leuk dat je hebt meegedaan, ik vond het ook heel leuk!”
Een prachtig voorbeeld van hoe technologie, zorg en jongeren samen kunnen zorgen voor verbinding, beweging én plezier!

Deelname Pieter Zeeman Lyceum aan landelijk experiment ‘samenvoeging profielmodules PIE en BWI’ in combinatie met het Tiny House

Zomer 2023 heeft het Pieter Zeeman Lyceum toestemming van OCW gekregen voor een periode van 6 jaar (tot en met schooljaar 2027-2028) tot deelname aan het landelijke experiment om af te mogen wijken van de voorgeschreven profielenopbouw voor de profielmodules Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE). Reden hiervoor is dat afzonderlijk aanbieden van betreffende profielen niet voldoende aansluit op de wensen van het vervolgonderwijs en het regionale bedrijfsleven waardoor het in stand houden van dit unieke aanbod op Schouwen Duivenland, regio Oosterschelde, in het geding komt.

Op deze manier beoogt de school een gewenste groei van leerlingenaantallen; motivatie voor docenten en leerlingen (meer keuze); aansluiting en verbinding met de arbeidsmarkt(kansen), passend in de visie van de school, vernieuwing van het technisch onderwijs, verbreding – gespecialiseerd opleiden, herkenbaarheid (voor leerlingen en bedrijven) en aantrekkelijkheid, samenwerking binnen de school. Daarmee past het experiment prima in het kader van Sterk Techniekonderwijs.

Gedurende deze zes jaar hebben deelnemende scholen de ruimte om te experimenteren met een andere opbouw van het beroepsgerichte programma voor deze twee profielen.

De onderwijsprogramma’s dienen vastgesteld te worden in overleg met onderwijspartners en het regionale bedrijfsleven. Bovendien moet het experiment worden opgenomen in het Sterk Techniekonderwijsplan van de betreffende regio’s. Het Pieter Zeeman Lyceum heeft ervoor gekozen om dit experiment te koppelen aan het Tiny House Project van de Oosterschelderegio.

Hiermee wordt het experiment opgenomen in het Sterk Techniekonderwijsplan van de Oosterschelderegio en wordt voldaan aan de eis tot samenwerken met onderwijspartners uit de Oosterschelderegio, Praktiq (voormalig Het Goese Lyceum) en het Calvijn College, en het regionale bedrijfsleven, Hanse Bouwgroep, Bouwgroep Schrijver, Saman Installatietechniek en Coremans metaalbewerking.

Tiny House binnen het vmbo biedt een rijke leerervaring die de grenzen van het huidige onderwijs overstijgt. Het combineert theorie met praktijk, stimuleert creativiteit en innovatie, en legt een basis voor duurzame levensstijlen en beroepsmogelijkheden. Door deze onderwijskundige visie te implementeren, bereiden we onze leerlingen voor op een toekomst waarin zij niet alleen technisch vaardig zijn, maar ook verantwoordelijk en bewust omgaan met hun omgeving.