Online kennismaking techniek

Jaarlijks gaan in Zeeland ruim 10.000 leerlingen op bedrijfsbezoek. Dat kan nu niet doorgaan. En dus missen leerlingen die dit jaar een profielkeuze moeten gaan maken de kennismaking met en informatie over de technische sector.

Leerlingen kunnen vanaf nu een ‘virtueel bedrijfsbezoek’ doen, op ieder gewenst moment een kijkje nemen in de keuken nemen van toonaangevende Zeeuwse bedrijven, die opereren op een internationale markt. Deze bedrijven vertegenwoordigen belangrijke Zeeuwse beroepssectoren.

Om de leerlingen te laten ontdekken wat deze sectoren inhouden, zijn er lesopdrachten ontwikkeld die hen aanzetten tot verder nadenken: ‘past dit bij mij?’ en ‘wil ik hier meer van weten?’ Gastdocenten staan klaar om leerlingen ook te laten ervaren welke vaardigheden er zoal komen kijken in de technische sector. Deze gastdocenten kunnen eveneens via de website worden uitgenodigd.

Uiteraard blijft het mogelijk – zoals voorheen – om ook een Techniek Ambassadeur uit te nodigen in de klas. De filmpjes en opdrachten zijn ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en docenten en positief getest door leerlingen uit de doelgroep. Er wordt inmiddels gewerkt aan uitbreiding van het aantal sectoren dat op deze wijze in beeld wordt gebracht. Eind november komen er ook filmpjes beschikbaar voor de bovenbouw havo/vwo van multinationals, bijvoorbeeld Philips, Shell en ASML. Deze filmpjes worden ontwikkeld door Jetnet&Technet.

Deze online kennismaking is een initiatief van Huis van de Techniek en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, Jet&Technet, OOM en A+O Metalektro. Het biedt dit schooljaar een alternatief voor activiteiten, zoals de BTZ (Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland) en de Techniek Experience.