BTZ

We kijken terug op een geslaagde Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland 2022. Ruim 1.250 tweedejaars leerlingen uit Midden- en Noord-Zeeland reisden af naar Goes. Daar werden ze een dagdeel onder gedompeld in de wereld van techniek.

Workshop Logistiek& Maritiem

De meeste 15-jarigen weten niet wat de techniekbranche Logistiek & Maritiem betekent. Onbekend maakt onbemind. Daarom is een workshop over deze werkvelden onderdeel van BTZ (Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland). In Zeeland zijn in het havengebied, maar ook daarbuiten, veel vacatures op het gebied van Logistiek & Maritiem. Bij deze workshop mogen de leerlingen in een simulator een containerschip lossen of zelf een vrachtauto besturen. Hun kennis over logistiek in het algemeen en auto-theorie in het bijzonder wordt getest tijdens een quiz. Maar hoe je een rolcontainer of een pallet het beste evenwichtig kan volstapelen, leer je het beste door te doen. De handen gaan dus uit de mouwen.

Workshop Motorvoertuigentechniek en autoschadeherstel

De workshop Motorvoertuigentechniek vindt plaats in een echte autogarage en het ruikt ook als zodanig; autoliefhebbers vinden het heerlijk. Hier wordt gesleuteld aan een motorblok, waarna ze onder de motorkap van een hybride auto kijken welke onderdelen op welke plek zitten. Met een VR-bril (van Stichting OOC) wordt een autodeur van nieuwe lak voorzien, zonder dat je er vies van wordt. Maar het fanatiekst gaat het eraan toe tijdens de wedstrijd autoband wisselen: “Klaar voor de start, af!”

Workshop Installatie, electro, metaal, mechantronia

Installatie, elektrotechniek, metaaltechniek, en mechatronica zijn overal om je heen. Denk aan een huis verwarmen en voorzien van licht en energieopwekking. Maar ook fabrieksprocessen automatiseren met procescomputers en machines bouwen. In deze workshop maken de leerlingen kennis met deze techniekgebieden door een windmolen in elkaar te zetten. Ook solderen en (virtueel) lassen komen aan bod.

Workshop Procestechniek en Maintenance

Een andere workshop gaat over Procestechniek & Maintenance, een branche die in onze provincie voor veel werkgelegenheid zorgt. Maar wat is het precies? Menig volwassene heeft geen idee, laat staan een tiener die dit jaar een profielkeuze moet maken. Tijdens deze workshop komen de leerlingen erachter dat veel dingen om je heen gemaakt zijn in een fabriek. In een fabriek vind je veel technische beroepen die gezamenlijk procestechniek worden genoemd.

Workshop Bouwkunde

Bij Bouwkunde worden de plannen ontworpen en getekend. Bij de workshop Bouwkunde proberen de leerlingen een stevige constructie voor een brug te ontwerpen en bouwen, met satéprikkers en lijm. In de bouwwerkplaats worden de plannen uitgevoerd, zoals het leggen van een stoepje of dakpannen, stellen van kozijnen, bouwen van een huisje, betegelen van een muur en bouwen van een brug zonder spijkers. Bij de schildersvakopleiding werken ze bouwwerken af met verf om het te beschermen en natuurlijk om het te verfraaien. Tijdens deze workshop wordt er door de leerlingen afgeplakt, afgelakt en gedroogd.

Workshop Groen

Bij Scalda Groen maken de tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met groensectoren die niet zonder techniek kunnen. Als ware hoveniers gaan ze met bladblazers in de weer tijdens de workshop Blaasvoetbal. Ook gaan ze onderdelen van een tractor benoemen (“Wat een groot ding zeg, van dichtbij!”). En ze ontdekken hoe van een akkerbouwproduct als een aardappel uiteindelijk een frietje wordt gemaakt. Daarnaast mogen de leerlingen met simulatoren een graafkraan of tractor besturen.

Van 21 tot en met 25 november 2022 vond de Beroepenoriëntatie Techniek Zeeland (BTZ) plaats. Ruim 1.250 tweedejaars vmbo-leerlingen uit Midden- en Noord-Zeeland verzamelden zich in Goes om een dagdeel onder gedompeld te worden in de wereld van techniek.