Yael van der Vlist volgt een mbo 3-opleiding constructiewerker om zijn kennis te verbreden en zijn denkniveau te stimuleren

De 25-jarige leerling van het Schoonhovens College/Techniek College Rotterdam werkt 4 dagen in de week bij metaalwarenbedrijf Hieselaar aan de Broeikweg 23 in Schoonhoven en gaat op woensdag naar school. ,,Dat breekt de week lekker”, lacht hij op zijn werkplek.

Nadat hij zijn mbo 2-diploma had behaald besloot Yael van der Vlist om zich verder te bekwamen. Aanmelding voor een vervolg op mbo 3-niveau was de manier om dat tot stand te brengen. Ook al is hij liever met zijn handen aan het werk; hij zal zeker doorzetten. ,,Jaren geleden lukte het me niet om mijn opleiding af te maken. Ik was jong en dan kijk je niet zo ver vooruit. Ik werkte een poosje bij Hieselaar, maar switchte vervolgens naar een baan in de bouw. Bij aannemer De Koning uit Krimpen aan den IJssel, waar mijn vader werkte, was ik vooral bezig met het slaan van damwanden en heien van betonnen palen voor de dijkversterking bij de Lek. Dat gedoe in die bagger onder alle weersomstandigheden ging me na vijf jaar toch tegenstaan.”

Yael van der Vlist heeft het prima naar zijn zin bij het veelzijdige metaalbedrijf. Lassen, zetten en monteren behoren tot zijn voornaamste bezigheden. Deze middag is hij in de weer met de behuizing van koffiezetapparaten. Het is verre van eentonig werk, want het team van zijn afdeling wisselt de klussen voortdurend af. ,,Zetten doe ik het liefst, maar de andere werkzaamheden horen eveneens bij dit proces”, weet de Schoonhovenaar.

,,Het gaat allemaal in goed overleg”, zegt teamleider Raouf Hmidi, die de planning regelt. ,,Alleen het spuiten van de kast laten we over aan een andere afdeling. Yael draait prima mee. Ik snap best dat hij meer uit zijn opleiding wil halen. Ik ben zelf ook onderaan de ladder begonnen.”

Voor de gedreven 25-jarige mbo 3-leerling biedt de BBL-opleiding volop mogelijkheden. ,,Ik weet niet hoe mijn toekomst eruit ziet. Met cursussen wil ik mezelf verder ontwikkelen. Maar eerst dit traject afmaken”, aldus Yael van der Vlist.

Tekst: Pieter van der Laan
Foto: Stephan Tellier