Wisseling van de wacht

Wils van Leijden volgt Leen Prins op als locatiedirecteur van het vmbo.

Wils van Leijden (57) is Leen Prins (66) opgevolgd als locatiedirecteur van het vmbo van het Schoonhovens College. De ervaren onderwijsdirecteur is op interim-basis voor een jaar aangesteld.

Wils van Leijden was 26 jaar verbonden aan de Groene Hart scholen in Alphen aan den Rijn. Hij heeft in juli kennis gemaakt met een aantal docenten, personeel en ondernemers. ,,Deze school heeft een prima reputatie, werkt samen met ruim honderd regionale bedrijven en de nieuwbouwplannen zijn in een vergevorderd stadium. De eerste indrukken zijn veelbelovend.”

Wils van Leijden begon zijn loopbaan bij vliegtuigbouwer Fokker. Via avondstudie bekwaamde hij zich in vliegtuigbouwkunde en later bouwkunde. ,,Ik gaf les op de bedrijfsschool van Fokker aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar en verzorgde trainingen voor het zittende personeel. Na het faillissement van Fokker in 1996 heb ik de overstap gemaakt naar het reguliere onderwijs. Mijn eerste baan was docent bouw- en informatiekunde op een vmbo.”

Afscheid

De Stichting Vrienden van het Schoonhovens College heeft afscheid genomen van Leen Prins. Marie-Claire van Doremalen, regiosecretaris van de Koninklijke Metaalunie district Zuid-Holland, omschreef hem als een uniek figuur. ‘Leen stond voor nieuwe ideeën en hamerde op nauwe samenwerking om doelen te realiseren. Ik zal hem missen’. Jan van Nierop, programmaleider Sterk Techniek Onderwijs, waardeerde Leen Prins als netwerker en aanjager. ‘Hij was een schoolleider die er helemaal voor ging. Altijd positief.’

Leen Prins richtte zich bij zijn aantreden meteen op bedrijven uit de Krimpenerwaard. Kennis kon zich slechts verder ontwikkelen als leerlingen werden opgeleid met moderne apparatuur uit de fabriek, zoals lasrobots, 3D-printers en freesmachines. Die kwamen er ook in de lokalen aan de Vlisterweg in Schoonhoven. ,,Ongekend voor een vmbo uit de polder. Onze leerlingen hadden daar veel baat bij”, aldus de pensionaris in zijn dankwoord. Hij blijft tot december 2022 als adviseur verbonden aan de school. Leen Prins begon zijn avontuur in 1998 met welgeteld zes bouw- en metaalbedrijven uit Schoonhoven en Lopik en neemt afscheid van 104 leden (!) van de Vriendenstichting.