Metaalbedrijven trots op mbo-studenten

Metaalbedrijven trots op mbo-studenten

Hieselaar, Blonkstaal, Acero, Verdo Staal, JEVA en L+C Schoonhoven zijn trots op hun mbo-studenten. In de aula van het Schoonhovens College kregen zeven jongeren maandag 27 juni hun felbegeerde diploma uit handen van de metaaldocenten Johan Houtman en Ron Okhuyzen.

Ricardo Dietvorst (niveau 3), Bram Aantjes (niveau 3) en Wouter Steenbergen (niveau 2) bekwaamden zich de afgelopen jaren in het verspanen, terwijl Jonas van der Vlist (niveau 3), Jeroen Rietveld (niveau 3), Nick Koudijs (niveau 3) en Yael van der Vlist (niveau 2) zich succesvol richtten op constructiewerk.

De eerste lichting geslaagden kreeg daarmee gestalte. Het Schoonhovens College besloot drie jaar geleden in samenwerking met het Techniek College Rotterdam (TCR) en regionale bedrijven de BBL-opleiding op mbo-niveau aan te bieden. ,,In hun vertrouwde omgeving met de juiste begeleiding blijkt dit een succesvolle aanpak”, gaf locatiedirecteur Leen Prins aan tijdens de uitreiking van de diploma’s. ,,De stap van vmbo naar mbo wordt sneller gemaakt. De doorlopende leerlijn werkt dus prima.”

Praktijkopleider Erik de Bruin (TCR) voegde daar aan toe dat de juiste instelling van de mbo-studenten in het barre corona tijdperk de afronding van de opleiding ten goede kwam. ,,De flexibele omgang met het Schoonhovens College, dat het onderwijs leverde voor hun verdere ontwikkeling, was perfect. Hier en op hun werkplek bij hun leermeesters kregen vaardigheden vorm. Skills heb je gewoon hard nodig in de moderne techniek.”

Het was geen eenvoudig traject voor de mbo-leerlingen, die nogal eens opzagen tegen het huiswerk. Hun inzet was mede bepalend voor het succes van werken én leren. De docenten Houtman en Okhuyzen waren vooral te spreken over de persoonlijke groei van de jonge metaalbewerkers. ,,Je ziet aan alles dat ze forse stappen hebben gemaakt. Bedrijven zullen daar hun voordeel mee doen.”

Inmiddels hebben enkele mbo-geslaagden aangegeven een hoger niveau te ambiëren. Ze hebben blijkbaar de smaak te pakken…

Tekst: Pieter van der Laan
Foto: John Wijntjes