Mbo-leerlingen liggen op koers

Voor serieuze jongeren die een mbo-diploma willen behalen wordt de rode loper uitgerold door regionale bedrijven. Het Schoonhovens College begeleidt 16 (geslaagde) vmbo-leerlingen die zich willen bekwamen in metaalbewerking.

Bram Aantjes (17) heeft zijn draai gevonden bij JEVA Metaalbewerking in Lopik. Over zijn persoonlijke begeleiding niets dan lof. Bij JEVA ontfermen directeur Wilco van Amerongen en leermeester Harry Geurts zich over de mbo-scholier. ,,Ik kan altijd bij hun terecht met vragen. Ik stap echter niet meer zo snel naar hen toe, want ik wil eventuele problemen graag eerst zelf oplossen. Ik krijg de ruimte om me te ontplooien.”

Bram volgt de BBL-opleiding verspanen op mbo-3 niveau. Vier dagen werken en een dag naar school. ,,Een ideale combinatie”, meent hij. ,,Zo kom ik in stapjes verder.”

JEVA stimuleert dat opwerken naar een hoger niveau, zegt Van Amerongen. ,,Jongeren zijn belangrijk voor onze toekomst. En een enthousiaste jongen uit de gemeente Lopik past prima bij de cultuur van ons bedrijf.”

Bram Aantjes ging aanvankelijk op voor een versnelde tweejarige mbo-opleiding, maar deed al zoveel werk waarvoor een hoger niveau gold, dat de mbo-3 opleiding een passende oplossing bood. ,,Verspanen is mijn ding. Vaak krijg ik opdrachten waarvoor meer dagen benut moeten worden. Onlangs heb ik ruim duizend plate n gefreesd met de CNC-freesmachine.”

Jonas van der Vlist (18) werkt bij metaalwarenbedrijf Hieselaar in Schoonhoven. Jonas is een boomlange Lopiker met een prima instelling. Hij telt van teen tot kruin precies 1.95 meter en dan kan je overal makkelijk bij in de werkplaats van Hieselaar. De jongeling is sinds september 2019 werkzaam aan de Broeikweg en gaat nog steeds met veel plezier naar zijn werk. ,,Ik heb me hier bij chef Arno de Bruin gemeld na een tip van zijn zoon die aan de overkant van de provinciale weg bij Maarten Littel werkt. Ik kon meteen beginnen. Ik wil me graag ontplooien als allround constructiebankwerker en daarvoor is een mbo-diploma noodzakelijk.”

Jonas wordt bijgestaan door leermeester Maurice en krijgt ook aanwijzingen van Arno de Bruin. ,,Ik kan prima zelfstandig werken, maar soms doemt er een vraag op. Ik kan altijd bij hen terecht. Hieselaar is op tal van markten actief met diverse metal solutions. Kasten, metalen meubels, behuizing, systemen, displays; noem maar op. Dat betekent dat mijn opdrachten verschillend zijn. Lassen is onderdeel van mijn werkzaamheden. Ook daarin kan ik me verder bekwamen.”