Mbo-leerlingen grijpen hun kans

Mbo-leerlingen grijpen hun kans

Het Schoonhovens College, het Techniek College Rotterdam en diverse regionale bedrijven zijn nauw betrokken bij de loopbaan van zestien leerlingen die zich inzetten voor het behalen van een mbo-diploma.

Na de twee leerlingen, die vorig jaar werden begeleid naar een hoger mbo-niveau, betekent dit forse aantal voor de komende jaargang een veelbelovende ontwikkeling voor het regionale onderwijs en de verbinding met het bedrijfsleven. Jonge onderlegde technici wil je immers graag een baan aanbieden.

De zestien leerlingen grijpen hun kans. Ze gaan een dag naar school en werken vier dagen bij bedrijven in de Krimpenerwaard en Lopikerwaard. Verspanen, constructiewerk en lassen vormen de hoofdmoot. Een mbo-diploma vergroot de mogelijkheden voor deze jongeren die hun techniekopleiding op mbo-niveau 2 of 3 willen voltooien.

De komende maanden zullen we met name de verrichtingen van Jonas van der Vlist (Lopik) en Bram Aantjes (Jaarsveld) volgen. Jonas is werkzaam bij metaalwarenbedrijf Hieselaar in Schoonhoven en richt zich op het plaat- en constructiewerk. Bram doet reeds een jaar zijn best bij JEVA Metaalbewerking in Lopik met frezen en draaien. Uiteraard gebeurt dat laatste tegenwoordig met computergestuurde CNC-machines. Alle leerlingen worden bijgestaan door de leermeester van hun werkgever en docenten van het vmbo, die regelmatig een bezoek afleggen op de werkplaats. Zo houden zij de vinger aan de pols. Ron Okhuijzen (PIE) en Johan Houtman (PIE) spreken geregeld met leerlingen, hun leermeester en de directie om de progressie in kaart te brengen. Op woensdagen zijn er theorielessen op school. Leerwerkplekken zijn er bij JEVA Metaalbewerking, Hieselaar, BlonkStaal, Verdo Staalconstructies, Klip BV, Acero, Snoei, Slangen Staal, Van den Akker, Mokveld en L+C.