Leergierige mbo-leerlingen vinden hun draai

Leergierige mbo-leerlingen vinden hun draai

Vier leerlingen van het Schoonhovens College trachten een mbo-2 diploma in de wacht te slepen. Thomas van Vliet, Joran de Wit en Leon van der Zouwen leren en werken bij diverse regionale metaalbedrijven. Hessel de Bie meldde zich bij IHC in Kinderdijk.

Thomas van Vliet (17) uit Cabauw is reeds vijf jaar werkzaam bij Schilt Engineering in Schoonhoven. Hij volgt een opleiding op mbo-2 niveau en is volgens eigen zeggen ‘een druktemaker’ die zijn rust vindt bij het lassen. ,,Ik wist al heel jong wat ik wilde. Lassen is mijn ding. Ik ben ooit op een zaterdagmorgen bij Schilt begonnen en niet meer weggegaan. Ik las nu vooral onderdelen van machines aan elkaar. Het werk is afwisselend. Ik hoef me dus niet te vervelen.”

Joran de Wit (17) uit Oudewater maakt zich in zijn woonplaats nuttig bij Goudriaan Staalconstructies. ,,Bij ons is van alles te doen en dat betekent dat ik naast lassen ook wel bezig ben met draaien en ander constructiewerk. Platen, hekken, trappen en balustrades vormen de hoofdmoot. Als jongste werknemer word ik overal voor ingeschakeld. Meestal neem ik ’s ochtends de werkzaamheden door met mijn leermeester Johan Hogendoorn. Dan hoef ik hem daarna niet meer te vragen wat de volgende klus wordt. Ik heb het er prima naar m’n zin.”

Bij Carrosserie Bakker is Leon van der Zouwen (17) uit Lopik helemaal op z’n plek. De inrichting van bedrijfswagens, trucks en rupsvoertuigen vereist maatwerk en is dus telkens een uitdaging voor de metaalafdeling. Van der Wouden deed eerder ervaring op als hulpje bij Sjaak Kentie in Schoonhoven. Het construeren van gesloten en open laadbakken behoort tot de specialisaties van Bakker. Het innoverende bedrijf uit Montfoort beschikt over een aparte verf- en spuitcabine voor de afwerking. De laatste handeling met het lasapparaat is Leons leukste klus. ,,Daar hoef ik niet steeds bij na te denken, want het voorwerk is reeds door mijn collega’s verricht.”

Pijpfitten en lassen zit bij Hessel de Bie (16) uit Krimpen aan de Lek in de genen. Zijn vader en opa waren zeer vaardig in dit werk. De Bie is afkomstig van het Comenius College in Krimpen aan den IJssel. Hessel gaat bij IHC Kinderdijk naar de leerschool om daar de nodige vaardigheden te leren. IHC heeft een verbintenis met het Techniek College Rotterdam.

Fotobijschrift: De vier nieuwe mbo-leerlingen komen elke woensdag naar het Schoonhovens College om theorie op te snuiven: Joran de Wit, Hessel de Bie, Leon van der Zouwen en Thomas van Vliet volgen de opleiding mbo-2.