Docent Manuel den Hartog sprak van een leerzame dag. Hij werd enthousiast over de toepassingen en wil in overleg met zijn collega’s kunststof lassen komend schooljaar introduceren in de eerste en tweede klas van het vmbo. Dat initiatief moet de komende tijd verder worden uitgewerkt en in een passende vorm worden gegoten. ,,Veel leerlingen komen daardoor direct in aanraking met een bijzondere techniek. Vroeg beginnen met lassen zien wij als een groot voordeel. We kunnen het kunststof lassen vervolgens uitrollen naar de hogere klassen.”
Kunststof lassen is een aparte tak bij bedrijven, die je voornamelijk tegenkomt in de voedselbranche, koivijver filtering en chemische industrie.Lassen wordt vaak geassocieerd met metalen, maar ook veel toegepaste kunststoffen lenen zich uitstekend om door middel van lassen met elkaar te worden verbonden. Hierdoor ontstaat een stevige verbinding van de betreffende kunststof.De kunststof wordt met een föhn op de juiste temperatuur verwarmd en gehecht, waarna het wordt voorbewerkt om met een lasdraad of extruder te worden afgelast. Dat moet veilig gebeuren, want de temperatuur kan zomaar oplopen tot 300 graden Celsius”, weet de docent.
Afgelopen jaar kregen de afdelingen PIE en Techniek op verzoek twee kunststof lasapparaten cadeau, die waren bekostigd door de Vriendenstichting. De docenten willen hun nieuwe lasvaardigheden graag overbrengen op hun leerlingen. Den Hartog kwam op het idee tijdens een bezoek aan Logisticon Water Treatment BV in Groot-Ammers. ,,Dat was tijdens de ervaringsweek waarin leerlingen kennismaken met allerlei beroepen. Logisticon heeft de school reststukken gedoneerd om met kunststof aan de slag te gaan. Daardoor kunnen onze leerlingen komend schooljaar vaak oefenen en wellicht mooie werkstukken maken. Daar zijn we de Vriendenstichting en Logisticon zeer erkentelijk voor.”
Fotobijschrift: Docent Manuel den Hartog toont het kunststof lasapparaat van Almond Techniek.
Tekst: Pieter van der Laan