Elke dag anders bij Slangen Staal

Elke dag anders bij Slangen Staal

Staalconstructies, bruggen, apparaten en machinebouw behoren tot de voornaamste werkzaamheden van Slangen Staal. Het Goudse familiebedrijf is veelzijdig. Elke dag is anders.

Korte lijnen, afwisselend werk en mooie producten fabriceren met een betrokken team van metaalbewerkers. Peter Koolwijk, leermeester bij Slangen Staal, is sinds september 2022 werkzaam bij dit bedrijf. Hij is tevreden over zijn overstap naar deze metaalfabriek. ,,Hier doen we alles samen. Door flexibiliteit kunnen we onze klanten vlot van dienst zijn. Snelheid is ons visitekaartje. Een levertijd van een week tot drie weken is vaste prik.”

‘U vraagt en wij draaien en frezen’, zou de slogan van Slangen Staal kunnen zijn. De vmbo-leerlingen Tom van Randwijk en Milo van Oosterom zijn volop aan de slag met hun instructeurs. Daniël Keetman spreekt over ‘gemotiveerde knapen’. ,,Ze doen goed mee. Je geeft hen opdrachten, die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. Zo werken we feitelijk allemaal bij Slangen. We moeten wel flexibel zijn vanwege het vele maatwerk dat aan ons wordt gevraagd.”

Tom van Randwijk volgt het proces van het frezen op de voet. De jongeling kiest evenwel voor een loopbaan in de elektrotechniek. ,,Ik werk al op zaterdagen bij HoffmanDE in Bergambacht. Met een BBL-opleiding niveau 2 wil ik me verder ontwikkelen als monteur. De elektrotechniek is boeiend.”

De ‘vonkenvanger’, zoals Koolwijk hem lachend noemt, kijkt toe hoe Keetman een arm van een machine tevoorschijn tovert.

Keetman legt uit: ,,Het gaat bij Slangen om machinale bewerking en verspaning, met zowel conventioneel als CNC gestuurde draai- en freesbanken. Als CNC frezer ben je bezig met het maken van enkele stuks of kleine series producten voor rechtstreekse toelevering aan klanten of bestemd voor onze eigen afdeling machine- of bruggenbouw. Onze werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit frezen en voor een kleiner deel uit draaien.”

Fotobijschrift: Slangen Staal uit Gouda levert een rits aan producten. Vooral onderdelen en apparaten voor de bouw van bruggen en sluizen horen daar bij, weten Tom van Randwijk en Milo van Oosterom sinds hun stage.