Draaien en frezen in de praktijk – op bezoek bij JEVA en Schilt Engineering

Draaien en frezen in de praktijk – op bezoek bij JEVA en Schilt Engineering

Voor vierdeklassers PIE van het Schoonhovens College is praktijkervaring nodig om na hun opleiding sneller te kunnen aansluiten in het arbeidsproces. Metaalbedrijven willen dolgraag meewerken om jongeren parate kennis te verschaffen.

De vmbo-leerlingen lopen twee dagen stage bij Vrienden van het Schoonhovens College en gaan op diverse werkplaatsen met draaibanken en freesmachines aan de slag. Vrijdag 17 februari vond de eerste kennismaking plaats. Op 31 maart 2023 worden deze praktijklessen vervolgd.

Bij JEVA Metaalbewerking in Lopik werden de vierdeklassers Joery van den Hoek en Hugo van Rijn opgevangen door instructeur Harrie Geurts. Zijn collega Erik Bonthuis hield eveneens een oogje in het zeil. Geurts is enthousiast over het begeleiden. ,,Techniek is mooi. Daarom wil ik ze graag diverse mogelijkheden met onze moderne machines laten zien. We kunnen jonge mensen goed gebruiken, maar belangrijker vind ik dat ze hier veel van opsteken. Kunnen ze altijd toepassen in hun toekomstig vak of specialisme.”

Joery van den Hoek en Hugo van Rijn knikken instemmend. Beiden hebben andere pijlen op hun boog. Joery werkt regelmatig bij Vroege Landbouwmachines en vervolgt bij dit bedrijf zijn BBL-opleiding in Apeldoorn. ,,Knutselen aan tractoren. Ik kijk er naar uit.”

Hugo ziet een baan als installateur helemaal zitten. Hij klust reeds bij HoffmanDME in Bergambacht. ,,Ik ben meer iemand voor elektriciteit, het aanbrengen van bedrading en monteren. Ik ga na de zomer naar het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein eveneens om te werken en te leren.”

Ook bij Schilt Engineering gingen de handen uit de mouwen. Onder hoede van CNC-programmeur Wilthony van Vliet bogen de leerlingen Milo van Oosterom en Xander Snoek zich over het meten van het nulpunt voor freeswerk met een CNC-machine alvorens drie gaten te tappen. Snoek is deze morgen niet fit, maar wilde zijn maatje niet in de steek laten. Hij heeft nog geen idee waar hij straks zijn vleugels uitslaat. ,,Er komt wel wat op mijn pad. Misschien als stukadoor in de bouw.” Milo zet zijn opleiding voort bij MBO Rijnland. Hij wil als automonteur aan de slag. Een baan ligt voor hem klaar bij garage DTS Lopik.

Techniek-docent Ron Okhuijzen kwam langs om de verrichtingen te aanschouwen. Hij vindt de stages niet alleen nuttig voor de ontwikkeling van vaardigheden, maar ook prima passen bij zijn theorie. ,,Op school hebben we slechts twee machines voor draaien en frezen. Met een groep van 20 leerlingen is het passen en meten. Gelukkig kunnen we bij bevriende bedrijven voor praktijklessen terecht.”

Fotobijschrift: Harrie Geurts (JEVA Metaalbewerking) instrueert Joery van den Hoek en Hugo van Rijn.