Doorstroming vmbo-mbo krijgt gestalte

Doorstroming vmbo-mbo krijgt gestalte

Sven de Jong behaalt mbo-diploma

Sven de Jong (18) is de eerste leerling van het Schoonhovens College, die op zijn eigen school het mbo-diploma basislassen niveau 2 in de wacht heeft gesleept.

Hij rondde in twee jaar zijn BBL-opleiding af. Deze beroeps begeleidende leerweg voorziet in een combinatie van werk en studie. De Schoonhoven ging vier dagen per week aan de slag bij het Schoonhovense metaalbedrijf BlonkStaal en was een dag op school om de theorie tot zich te nemen. Het voordeel van deze aanpak was dat Sven de Jong niet naar een mbo in de regio hoefde af te reizen, maar bij zijn eigen docenten in een vertrouwde omgeving de opleiding afrondde.

Het Schoonhovense College was weliswaar de thuisbasis, maar de honneurs werden waargenomen door het Techniek College Rotterdam (TCR). Leerlingbegeleider Erik de Bruin reikte daarom op donderdag 9 juli het diploma uit aan de trotse jongeling. De Bruin wees op het soepele samenspel tussen vmbo, mbo en leerwerkbedrijf. ,,Het is een eerste stap naar een succesvol vervolg. Inmiddels hebben zich voor het komende schooljaar zestien leerlingen aangemeld om via dit traject een mbo-diploma te halen. Daarmee verbeteren ze hun technische vaardigheden en krijgen ze sneller aansluiting bij de praktijk.”

Niet alleen De Bruin was naar Schoonhoven afgereisd. Hij werd vergezeld door teamleider Frank Capiteijns en directeur Judith Donkers, hetgeen het belang van doorstroming van jonge technici onderstreepte. Namens het Schoonhovens College gaf docent metaaltechniek Johan Houtman aan dat de tweejarige opleiding goed was benut, ook al gaf Sven de Jong aan dat hij een baan bij de politie ambieert. Hij gaat eerst een jaar naar Portugal om bij een callcenter te gaan werken. ,,Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik dank BlonkStaal en de docenten voor mijn opleiding en mijn ouders voor het geduld dat ze met mij hebben.”

De Bruin en Houtman hadden De Jong graag als lasser of metaalbewerker aan de slag zien gaan, maar begrijpen dat jongeren soms andere pijlen op hun boog hebben. ,,En daar kom je pas achter in de praktijk. Het was niettemin een leer-werkstage die bijdroeg aan zijn persoonlijke ontwikkeling. En dat diploma nemen ze niet meer van hem af.”

Martijn Blonk, directeur van BlonkStaal, gaat intussen rustig door met opleiden en neemt vanaf september vier geslaagde vmbo-leerlingen onder zijn hoede. ,,Daarvoor heb ik twee extra lastafels aangeschaft. We moeten jongeren klaarstomen. Moderne technische vaardigheden zijn in onze branche onontbeerlijk.”