Beveiligings- en communicatietechniek bij IP

Beveiligings- en communicatietechniek bij IP

Bedrijven stellen steeds vaker hun deuren open om jongeren te interesseren voor een leuke baan in de techniek. Dat gold ook voor de IP Groep uit Schoonhoven. De onderneming is gespecialiseerd in beveiligings-, communicatie- en elektrotechniek en heeft genoeg te bieden voor ambitieuze vmbo-leerlingen.

Daarom boden directeur Timothy Kapteijn en bedrijfsleidster Denise Benschop met hun collega’s een groep van 12 vierdeklassers een leerzame ochtend aan bij IP aan de Broeikweg in Schoonhoven en partner MyGuard in IJsselstein. Voor drankjes, busvervoer en een lunch werd gezorgd. ,,Wij zitten hier al jaren op deze plek, maar zijn tot op heden redelijk onbekend in deze regio”, vertelde Denise Benschop. ,,Daar willen we verandering in brengen. Meer informatie over onze werkzaamheden is eerste aanzet tot een mogelijk intensiever contact met het Schoonhovens College en regionale ondernemers.”

De specialisten Jeroen van der Heiden, Maurice Gelder en Maarten in ’t Veld gaven geduldig uitleg over sensoren, alarmsystemen, mistkanonnen, satellieten en signalen van televisiezenders uit de hele wereld. Voor uitbreiding van het installatieteam zijn immers meer monteurs nodig. Daarom mochten de vierdeklassers aan den lijve ondervinden hoe het een inbreker vergaat als hij een door IP beveiligde ruimte binnentreedt. Binnen luttele seconden signaleert de sensor de ongenode gast, die door herrie en mist wordt verjaagd. ,,Als je de code niet kent, ben je direct de pineut”, aldus Maurice Gelder, die een filmpje toonde van een recente inbraak in een zaak voor mobiele telefoons. ,,Door de dichte mist ben je je oriëntatie kwijt en weet je ook niet meer waar de dure spullen liggen.”

Voor het zoeken naar satellieten en afstemmen van tv-netwerken was Jeroen van der Heiden het aanspreekpunt. IP verzorgt – in opdracht van de overheid – bijvoorbeeld voor asielzoekerscentra het installeren van televisiekanalen uit het land van herkomst. Syrië, Oekraïne en Jemen zijn dan opeens heel dichtbij voor de vluchtelingen. Om dat met een schotelantenne uit te vogelen, mochten leerlingen afstemmen op Astra-1 en Hylas-2 om actuele beelden binnen te krijgen. Van der Heiden vertelde dat er duizenden satellieten op een afstand van 36.000 kilometer om de aarde cirkelen. ,,Het is nogal druk in de ruimte. Daarom moet je deze schotel heel nauwkeurig afstellen met een nulpuntmeting.”

De vierdeklassers, die door docent Ahmet Celik werden begeleid, spraken van een leerzame visite. Of ze zich aanmelden voor een BBL-traject bij IP Groep zal de tijd leren. Het bedrijf is er klaar voor.

Tekst: Pieter van der Laan

Foto: Stephan Tellier