‘Alles werd goed uitgelegd bij Mokveld’

Wereld is speelveld van Mokveld

‘Alles werd goed uitgelegd’

Mokveld is een toonaangevende fabrikant van afsluiters voor de energie- en watermarkt. Het Goudse bedrijf is een wereldspeler met 360 medewerkers en vestigingen op alle continenten.

In het enorme pand aan de Nijverheidsstraat 67 zijn jongeren welkom om kennis en kunde te combineren. Deze morgen zijn Xander Snoek en Wessel Hak, twee vierdeklassers met het profielvak PIE, bij Mokveld Valves aanwezig om de kneepjes van het vak te leren. Ze worden begeleid door de geroutineerde metaalbewerkers John Keizer en Clint Steegman, die op hun beurt weer worden aangestuurd door ploegchef Rody van Rees. De vmbo-leerlingen geven hun ogen en oren goed de kost. Een loopbaan in de metaalsector is vooralsnog voor beiden niet aan de orde. Wessel Hak (15) vervolgt zijn studie aan het mbo in IJsselstein bij toerisme en horeca. Dat is niet zo raar als je weet dat zijn ouders sinds enkele jaren café Toltien in Schoonhoven runnen. Ik vond het een interessante ochtend en ik heb er veel van opgestoken. Ik heb eerder bij Acero stage gelopen, maar dit Goudse bedrijf werkt aan veel grotere projecten. Je volgt het proces van begin tot eind. Alles werd goed uitgelegd.” Xander Snoek (15) knikt instemmend. Hij zoekt echter zijn heil bij metselen. Zijn vader is hovenier, maar Xander heeft geen zin in tuinaanleg. ,,Ik werk straks liever in de bouw en ga volgend schooljaar naar de bouwacademie in Waddinxveen.”

Mokveld zet in op het werven van jonge, gemotiveerde metaalbewerkers. Marketing manager Chris van Assem, wiens zoons destijds op het Schoonhovens College zaten, geeft aan dat Mokveld ook samenwerkt met De Goudse Waarden en Driestar. ,,Het moet uit de lengte of de breedte komen, maar nieuwe aanwas is gewoon nodig om toekomstige vacatures te vervullen. Daarom maken we ons sterk voor stageplekken en opleidingsmogelijkheden. De faciliteiten zijn hier prima. We bieden onze medewerkers onder andere een gratis sportabonnement aan. Er zijn ook regelmatig uitstapjes om de onderlinge band te verstevigen.”

Mokveld is letterlijk een onmisbare schakel in pijpleidingen. Het bedrijf maakt afsluiters die de processen bij de winning, transport en verwerking van fossiele grondstoffen en water regelen. Dat gebeurt door toonaangevende producten te ontwerpen, te ontwikkelen en op maat te maken voor opdrachtgevers over de hele wereld. Waterkrachtcentrales en energiebedrijven behoren tot de vaste klanten. De afsluiters kun je omschrijven als ‘robuuste hightech met grote nauwkeurigheid’ Ze zijn duurzaam, geavanceerd en betrouwbaar onder hoge druk.

Tekst: Pieter van der Laan

Foto: John Wijntjes