Leerlingen helpen corona IC met telefoonhouders

Leerlingen helpen corona IC met telefoonhouders

Vanuit het samenwerkingsverband Passie In Techniek (PIT) hebben leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College en scholengemeenschap Winkler Prins telefoonhouders gemaakt voor de intensive care en corona-afdelingen van het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Sinds januari 2021 kunnen coronapatiënten op de IC vaker en langer (beeld)bellen met hun familie dankzij de telefoonhouders die door leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn gemaakt. Leerlingen van Winkler Prins in Veendam bouwden er bewaarkisten omheen. Het ziekenhuis kreeg 36 houders voor de smartphone en 6 voor de tablet. De houders zijn ook een uitkomst voor de verpleegkundigen. Dankzij de telefoonhouders hebben zij letterlijk hun handen vrij voor medische taken. Ook kunnen ze nu samen met de patiënt in beeld uitleg geven aan familieleden, in plaats van ‘een stem op de achtergrond’ te zijn. Een stuk menselijker en duidelijker.

Onderwijs helpt de zorg

Namens PIT vertelt programmamanager Alidston Munting hoe trots de scholen zijn: “Dat je vanuit het onderwijs echt iets kunt betekenen voor de zorg vinden we geweldig. Het was toeval dat we met een arts van de IC van het Antonius Ziekenhuis over dit onderwerp in contact kwamen. Zij was enthousiast en nam het prototype op vrijdag mee naar de IC om te proberen. Op maandag kwam de bestelling al binnen, zo goed was het bevallen! Vmbo-leerlingen met het profiel Produceren Installeren & Energie (PIE) van het dr. Aletta Jacobs College hebben de telefoonstandaards met een 3D-printer geproduceerd. Vmbo-leerlingen met het profiel Bouwen Wonen en Interieur (BWI) van Winkler Prins hebben er houten bewaarkisten omheen gemaakt. Een mooie coproductie op het gebied van zorgtechnologie, waarbij het onderwijs de zorg kan steunen in deze voor iedereen bijzondere tijd.”

Over PIT

Sinds 2019 werken Winkler Prins en het dr. Aletta Jacobs College met het regionale bedrijfsleven samen in Passie voor Techniek, oftewel PIT. Doel van de samenwerking is ervoor zorgen dat meer leerlingen kiezen voor een toekomst in de techniek. De partijen werken samen om het techniekonderwijs (nog) aantrekkelijker en up to date te houden en te zorgen voor een goede aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. PIT organiseert bedrijfsbezoeken waar leerlingen kunnen zien hoe belangrijk techniek en technische beroepen op alle niveaus zijn in de wereld van alledag.