Succesvolle samenwerking Carosseriefabriek en Morgen College

Succesvolle samenwerking Carosseriefabriek en Morgen College

Dit schooljaar (‘20/21) is de samenwerking gestart tussen het Morgen College en de Carosseriefabriek, beide in Harderwijk. Leerlingen van de bovenbouw basis/kader (leerjaar 4) met het profiel Mobiliteit & Transport (M&T) gaan elke woensdagochtend naar de Carosseriefabriek om met hun keuzevak Carrosseriebouw in de praktijk bezig te zijn. De vakleerkrachten  M&T, Fijko Verheul en Ben Dekker, zijn enthousiast over de samenwerking. Roel Teune, teamleider van het Morgen College vertelt er graag meer over.

“Voor de leerlingen heeft het echt meerwaarde om in de praktijk bezig te zijn”, aldus Roel, “zo ontstaat het inzicht dat wat ze op school leren, niet suf of saai is, maar juist van waarde en heel toepasbaar is”. Er zijn nog meer pluspunten te benoemen aan deze samenwerking. “Leerlingen werken met de nieuwste technologische toepassingen en omdat de werksituatie heel anders is dan op school, worden ook hun social skills verder vormgegeven. Het samenwerken in een team, leren plannen, netjes werken en medeverantwoordelijk zijn voor het proces, zijn allemaal zaken die in de praktijk geleerd worden. Hierdoor zien we dat de leerlingen erg gemotiveerd raken en dat is heel mooi om te zien!”.

De begeleiding van de leerlingen wordt verzorgd door Ricardo Westerveld. Hij is de bedrijfsleider Carrosseriebouw bij de Carosseriefabriek. “Voor ons is het investeren in de jeugd, om ze in contact te brengen met techniek en wellicht zijn het zelfs potentiele toekomstige werknemers”. Ricardo vertelt verder over de noodzaak om dit te doen als bedrijf: “Zoals iedereen weet zijn er grote tekorten op de technische arbeidsmarkt. Als we op deze manier het enthousiasme van de leerlingen kunnen vergroten, vaardigheden kunnen aanleren en techniek kunnen promoten, zetten we ons daar graag voor in. We hebben de voertuigen hier binnen staan en de leerlingen komen zodoende met alle werkzaamheden uit de praktijk in aanraking: lassen, boren, slijpen en kitten”,  licht Ricardo verder toe.

Waar school en bedrijf de samenwerking aangaan, ontstaat een win-win situatie voor alle betrokken partijen. Mochten er mensen uit het bedrijfsleven zijn die dit lezen en hier graag meer over willen weten, dan kun je contact opnemen met Roel Teune via mailadres: rteune@morgencollege.nl