Het eerste echte TechLab van Noordwest Veluwe

Het eerste echte TechLab van Noordwest Veluwe

De afgelopen maanden hebben tal van mensen zich onvermoeibaar ingezet om het eerste, echte TechLab in Noordwest Veluwe op te zetten. Voor een lange tijd speelde al dit werk zich achter de schermen af. Nu zitten we echter in de fase waarin dit prachtige en ambitieuze project vorm begint te krijgen en tot concrete en tastbare resultaten begint te leiden voor de buitenwereld. En die resultaten mogen er zijn. Het Morgen College heeft ons hiervoor, naar onze mening, de mooiste ruimte in hun gebouw aan de Sypel in Harderwijk gegund. Op maandag vijf oktober is hierin de constructie van EXULT, naar ontwerp van Zwaag Interieur, opgeleverd. Er is gekozen voor een raster (grid), waarin door verplaatsbare wanden telkens een nieuwe ruimte gecreëerd kan worden. Het is mogelijk om dit raster te demonteren en elders op te zetten, waarmee de duurzaamheid van de constructie is gewaarborgd.

De volledige inrichting zal in de komende weken plaats gaan vinden, maar uiteraard willen we niet langer wachten met het verwelkomen van kinderen in ons TechLab, dus beginnen we komende week al met de eerste workshops bij de Oriëntatiedagen van het Morgen College voor het primair onderwijs. Tevens hopen we binnenkort ook te kunnen starten met het aanbieden van verjaardagsfeestjes, zoals dit de afgelopen jaren werd gedaan bij BITT Harderwijk. Daar hebben we gezien dat kinderen binnen een informele en speelse sfeer in aanraking brengen met techniek ervoor zorgt dat zij positiever denken over techniek en, misschien nog belangrijker, over hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden binnen dat vakgebied.

Het TechLab wordt een plek waar wij de komende jaren leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs prikkelende techniek workshops gaan aanbieden. We doen dit in de vorm van ontdekkend en onderzoekend leren, omdat juist de techniek alles te danken heeft aan mensen die dromen, proberen, vallen, weer opstaan, evalueren en vervolgens: het verschil maken. We kunnen niet wachten om dit TechLab te laten doen wat het moet doen, namelijk: zo veel mogelijk kinderen enthousiasmeren voor techniek.

Binnen het Morgen College gaan we een intensieve samenwerking aan met docenten uit alle vakgebieden om gezamenlijk de koppeling te maken tussen techniek en de thema’s uit hun specifieke discipline. Met de lessen die hieruit voortkomen willen we leerlingen in het TechLab laten ervaren dat elk vak dat ze volgen in verbinding staat met techniek. Uiteindelijk hopen we dat dit bewustzijn zich doorzet naar hun dagelijks leven en dat ze gaan zien dat techniek overal om hen heen is en dat zij zelf kunnen bijdragen aan wat techniek ons in de toekomst brengt.
Vanuit het primair onderwijs zullen we van scholen uit de regio wekelijks de groepen 7 en 8 ontvangen. Zij krijgen enthousiasmerende en stimulerende techniekworkshops aangeboden uit het volledige scala van de zeven werelden van techniek. In ons TechLab gaan deze kinderen ervaren dat techniek overal is en dat techniek voor iedereen is.

We willen dat dit TechLab zowel indruk maakt als uitnodigt. Dat is namelijk wat techniek bij kinderen moet doen. Techniek is fascinerend, indrukwekkend en soms nauwelijks te bevatten, maar tegelijkertijd kan het dichtbij, toegankelijk, stimulerend en daarmee uitnodigend zijn. Kinderen moeten het gevoel krijgen dat door een stap richting techniek te zetten, de wereld aan hun voeten ligt. En nog belangrijker: ze moeten merken dat iedereen die stap kan zetten. Wat ons betreft wordt die stap in het TechLab gezet. Kom binnen en ervaar dat techniek overal is en dat jouw inspiratie en ideeën welkom en nodig zijn.