Regio Noordwest Veluwe

Bekijk het laatste nieuws

Meer nieuws

Deltion en Nuborgh College Elburg slaan handen ineen voor sterk techniekonderwijs

Het technisch bedrijfsleven in de regio Noordwest-Veluwe heeft grote behoefte aan technisch geschoold personeel.

17 juni 2021

Circulair en Modulair bouwen met VMBO leerlingen

Bouwmensen begeleidt en plaatst MBO-leerlingen bij bouwbedrijven in de regio. Er zijn inmiddels mooie initiatieven aan het ontstaan.

20 april 2021

Ontwikkellijn 4: doorlopende leerroutes vmbo-mbo

Vanaf 1 augustus 2020 is het mogelijk doorlopende leerroutes aan te bieden.

19 april 2021

Regio Noordwest Veluwe

Door middel van ontwikkellijnen moet samen met bedrijven ervaring worden opgedaan om dit te vertalen naar nieuwe activiteiten voor leerlingen. Keuzevakken lopen als rode draad door de plannen. Meer informatie over Regio Noordwest Veluwe vindt u op de pagina ‘Over de regio’.

Genomineerd voor In de Spotlight

Samen werken wij aan de transitie naar een duurzame samenwerking voor techniek in de regio. Maar hoe ziet die samenwerking er uit, en wie zijn nou eigenlijk de dragende krachten achter STO? De Spotlight licht de meest aansprekende, innovatieve, of verrassende regionale initiatieven uit en laat zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Het initiatief Techniek & Technologie in het PO van de regio Noordwest Veluwe is ook genomineerd.

Inzending regio Noordwest Veluwe

 • Techniek & Technologie in het PO - Regio Noordwest Veluwe

  We ontwikkelen lessen rondom Techniek & Technologie vanaf groep 1 t/m 8 (en daarna doorlopend naar klas 1 & 2). We zijn erin geslaagd de activiteiten rondom samenwerking met het PO te verduurzamen en blijven deze lessen structureel aanbieden. De samenwerkingscontracten zijn namelijk getekend voor 10 jaar lang, inclusief investeringen vanuit het VO en PO gedurende die periode. Samen investeren, samen regie, samen invulling geven aan T&T-onderwijs in de regio! De TechLabs zijn een onderdeel van die samenwerking. Dit hebben we inmiddels in Elburg en Harderwijk voor elkaar, maar zijn ook met andere locaties in een vergevorderd stadium.

  Dit was niet gelukt zonder…

  Michèl van der Feen, programmamanager STO Noordwest Veluwe.

  “Mijn ambitie voor techniekonderwijs komt voort uit een hele persoonlijke drive. We hebben veelal te maken met leerlingen die niet via het hoofd leren maar via het hart. Die groep leerlingen hebben we (misschien wel) teveel in een hoekje gedrukt, alsof ze iets niet zouden kunnen. Wanneer we in plaats van harder duwen zouden kijken naar hoe we de omgeving van die groep leerlingen kunnen aanpassen zodat ook hun manier van leren aandacht krijgt, dan gaan we zien dat daarmee het leerrendement grote sprongen zal maken. Om dat te realiseren hebben we een infrastructuur voor de langere termijn nodig, waarbij centraal staat dat we ervaringen creëren bij jongeren rondom Techniek & Technologie. 

  Die infrastructuur bestaat in ons geval uit o.a.:

  • Samen met het PO ontwikkelen van W&T-onderwijs (ervaringen laten op doen van jongs af aan);
  • Realiseren van TechLabs als instrument en omgeving om jongeren zelf ervaringen te laten opdoen;
  • Structurele samenwerking met bedrijven ontwikkelen van goed en actueel techniekonderwijs; 
  • Beeldvorming rondom techniek en het VMBO een boost geven.

  Doordat we met het PO samenwerkingsovereenkomsten van 10 jaar hebben afgesloten, kunnen we dus ook structureel samen bouwen aan die infrastructuur en ambitie.”

  Meer lezen

Digitale nieuwsbrief

De regio Noordwest Veluwe heeft een eigen nieuwsbrief.