Stages Vakcollege voor leerjaar 3

In het derde leerjaar lopen de leerlingen van het Vakcollege stage bij bedrijven in de omgeving. Hier gaan de leerlingen in het werkveld proeven aan een ‘echte’ baan en kunnen ook kijken of de bedrijfstak of het werk echt bij hun past. Twee van deze bedrijven zijn Exult en Startblock uit Emmeloord.

Exult

Exult is een internationaal opererend creatief ontwerp- en productiebureau op het gebied van interieur architectuur, beursstands en brandactivation. Exult staat voor vreugde en je uitbundig uiten. Dit komt op vele manieren tot uiting in het team maar vooral in hun geleverde werk werk. Zij bedenken creatief hoogwaardige en onderscheidende kantoorinterieurs, beursstands en merkactivaties die ‘werken’.

Niets is ons te gek, vanuit onze betrokkenheid zijn wij er op gebrand om ieder project tot een succes te maken. Hun DNA is: creatief, snel schakelen, kwaliteit leveren, fanatiek, oprecht, laagdrempelig en afspraak is afspraak.

Vanuit het Vakcollege heeft Jocelyn twee weken stage gelopen bij Exult. Ze is daar echt met mooie creatieve dingen bezig geweest. In de eerste week dat ze bij Exult aan de slag was, is ze in de werkplaats bezig geweest met het maken van interieuronderdelen zoals keukens, standbouw, winkelinrichting, etc. Ze kon daar het personeel ondersteunen en ze heeft ook wat kleine dingetjes zelf mogen uitvoeren. In de tweede week kreeg ze een echte opdracht: met Sketchup een nieuwe showroom ontwerpen voor Exult. Vorig jaar is het bedrijf verhuisd naar een ander pand dat nu al grotendeels is ingericht, maar de showroom is nog een van de onderdelen die nog afgemaakt moet worden. Jocelyn heeft veel geleerd deze weken, ze kon een mooi ontwerp neerzetten voor de nieuwe showroom; wellicht wordt er een deel van haar ontwerp gebruikt!

Startblock

Met fabrieksmatig gebouwde woningen het woningtekort verkleinen, dat is de visie van Startblock. Het bedrijf focust zich op de essentie van bouwen en wonen waarbij duurzaamheid en circulariteit speerpunten zijn. Zo willen ze zo veel mogelijk woningzoekenden een woning bieden zonder de toekomst op welk vlak dan ook in de weg te zitten. De wereld verandert, de visie op de kwaliteit van leven verschuift en het aantal een- en tweepersoonshuishoudens neemt ieder jaar toe. De bouw van nieuwe huizen blijft echter achter bij de vraag. De grond is schaars, bouwen is duur en het milieu vraagt om duurzame materialen voor het behoud van onze leefomgeving. Met het team van specialisten op het gebeid van ontwerp, ontwikkeling en bouw ontwerpt Startblock oplossingen voor deze uitdagingen.

Davida en Alban hebben vanuit het Vakcollege stage mogen lopen bij Startblock. Beiden hebben kunnen laten zien wat ze kunnen en waar ze mee bezig willen en kunnen zijn. Op het gebied van bijvoorbeeld loodgieterswerk, maar ook timmerwerk hebben zij heel veel kunnen leren. Ze zijn allround begeleid op het bedrijf, waar een goede stagebegeleiding is en de leerlingen echt goed meegenomen werden in de verschillende facetten van het bedrijf en inzicht hebben gekregen in wat ze wellicht na het vmbo zouden willen doen.

Terugkijkend op de stages is een rode draad; leren, aanpakken en doorzetten. Leerlingen leren veel, van vroeg opstaan en lange werktijden, maar ook leren ze of een bedrijfstak iets voor hen is of wat ze wellicht na het vmbo willen gaan doen (of niet natuurlijk). Deze samenwerking tussen school en bedrijfsleven is dus een onmisbare stap in het onderwijs van de leerlingen van het Vakcollege!