Jos de Wit | Ambassadeur van technieklessen voor het basisonderwijs

Jos de Wit | Ambassadeur van technieklessen voor het basisonderwijs

Na 41 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, gaat Jos de Wit aan het einde van dit jaar genieten van zijn (vervroegd) pensioen. Tijdens zijn loopbaan bij het DevelsteinCollege en Loket in Zwijndrecht en voor Sterk Techniekonderwijs Noordelijke Drechtsteden heeft Jos duizenden leerlingen techniek laten ontdekken, nu al vanaf groep 5 op het basisonderwijs. Jos is befaamd vanwege zijn inspirerende technieklessen, vaak met humor doorspekt. Menig inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht, Heerjansdam of Zwijndrecht heeft ooit zo’n les bijgewoond en herkent Jos nog altijd als die ‘gave leraar van toen’.

Jos de Wit (64,5) begon op 3 januari 1984 als conciërge bij het DevelsteinCollege. Al snel behaalde hij zijn EHBO-diploma. “Ik heb menig pleisters geplakt en ook serieuze EHBO-gevallen behandeld,” blikt Jos terug. “Van het kleine blauwe dopje van de bekende BIC-pen die vast zat in de keel tot een notenallergie waarvoor de hulpdiensten moesten uitrukken.” Later werd Jos technisch onderwijsassistent op de hoofdlocatie van het DevelsteinCollege, op de toenmalige vestiging aan de PC Hoofdsingel in Hendrik-Ido-Ambacht en aan de Christelijke Technische School (CTS). “Nadat de vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht sloot en de hoofdvestiging van het DevelsteinCollege bleef groeien, ben ik daar in 2004 weer fulltime gaan werken. Toen er gevraagd werd om een dagdeel per week technieklessen aan het basisonderwijs te geven, zei ik eigenlijk al “ja” voordat vraag gesteld was. Laat een kind iets maken en je ziet ze groeien. Als docent kun je precies zien welke leerlingen het beste tot hun recht komen in de techniek of gewoon met hun handen lekker bezig moeten zijn.”

Technieklessen

In 2018 ontwikkelde Jos techniekkisten voor het basisonderwijs. Elke kist bestond uit technieklessen voor dertig leerlingen, inclusief een handleiding voor de leerkracht. “Het was een plug & play principe. De basisscholen konden de kisten voor gemiddeld vier weken lenen en direct aan de slag gaan met de lessen. Ook nu wordt hier nog dankbaar gebruik van gemaakt,” vertelt Jos enthousiast, die in 2019 fulltime voor het Loket en Sterk Techniekonderwijs Noordelijke Drechtsteden ging werken en de technieklessen verder doorontwikkelde. Zo kunnen jongens en meisjes uit groep 7 en 8 met interesse in techniek meedoen aan de PreTech cursus waarbij zij gedurende vijf weken achtereenvolgens een ochtend techniekles op het Loket volgen. “De leerlingen gaan aan de slag met een technische werktekening om een werkstuk te maken voor iets dat zij daadwerkelijk kunnen gebruiken. Met een certificaat op zak zijn de leerlingen supertrots. Op deze manier kunnen de leerlingen ontdekken of techniekonderwijs iets voor hen is. Dat is wat wij nastreven met Sterk Techniekonderwijs: kinderen serieus kennis laten maken met techniek,” aldus Jos.

Ook vandaag de dag fiets hij, met een door zijn collega’s speciaal ontworpen kar waar de techniekkisten perfect oppassen, naar de basisscholen om technieklessen te geven. “Er is zoveel vraag naar technieklessen,” weet Jos die in de afgelopen twintig jaar al aan ruim 15.000 groep 7-leerlingen techniekles heeft gegeven. Altijd met dezelfde passie en enthousiasme, wat zijn lessen zo populair maakt. “De reacties van leerlingen vind ik echt gaaf! Het gaat om de leerlingen, om hen uit te dagen,” besluit Jos.

Citaten:

“Laat een kind iets maken en je ziet ze groeien”

 “Werken met hoofd en handen heeft de toekomst!”