De nieuwe Techniekhal moet gaan functioneren als een moderne faciliteit waar docenten, onderzoekers, werknemers, leerlingen en studenten samenkomen. De hal biedt ruimte voor praktijklessen voor studenten, bijscholing van werknemers en innovatieve samenwerkingsprojecten met het regionale bedrijfsleven. De betrokken partijen zijn: RTC Hardenberg, RTC Mechanische Techniek, Sterk Techniek Onderwijs Noordoost-Overijssel en IQonIQ.
De komst van de Techniekhal onderstreept de kracht van de maakindustrie en de innovatieve bedrijven in de regio. Alle partijen hebben een belangrijke rol in deze maakindustrie. “Wij zijn trots dat deze partijen zich samen met een groot aantal bedrijven sterk maken voor deze broedplaats voor talent en techniek”, aldus wethouder Alwin te Rietstap. “Deze bedrijven zijn belangrijk voor de lokale economie en brede welvaart in de regio Hardenberg. Door samen te werken aan een gezamenlijke en doorlopende leerlijn in de techniek geven ze onze jongeren de kans hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De onderwijs- en techniekpartners bouwen hiermee aan een sterk fundament voor de toekomst van onze regio.”
In de Techniekhal is samenwerking van betrokken partijen de motor achter succes. Met moderne faciliteiten, zoals onderwijslokalen, een praktijkhal, exposities en ontmoetingsruimtes, biedt deze plek alles wat nodig is om gezamenlijk te groeien en nieuwe ideeën te realiseren. Het moet een dynamische, in het oog springende plek worden om onze regionale maakindustrie zichtbaar te maken, voor jongeren, voor de regio én voor de sector. Daarnaast ontstaat er ruimte voor bedrijven om samen met studenten aan praktijkopdrachten te werken, wat de afstand tussen onderwijs en arbeidsmarkt verkleint. RTC: “Naast de bestaande locatie van het RTC biedt deze nieuwe Techniekhal onze studenten en cursisten een unieke kans om ervaring op te doen met realistische opdrachten uit de praktijk. Hiervan profiteert de maakindustrie in de hele regio”, aldus voorzitter RTC Douwe Prinsse.
“Als IQonIQ brengen wij bedrijven in de hightech- en maakindustrie samen om kennis te delen, sterker te concurreren en talent voor de toekomst door te ontwikkelen in Noordoost-Nederland”, aldus Mireille Kinket, directeur van IQonIQ. “Deze Techniekhal sluit naadloos aan bij onze missie. Het biedt een unieke kans om samen de regio op de kaart te zetten.”
Sterk Techniek Onderwijs Noordoost Nederland, Edwin Blok: “Wat je niet ziet bestaat niet!” Techniek zit nog vaak verstopt op een bedrijventerrein. Techniek zichtbaar maken in de omgeving van leerlingen helpt zowel jongens als meisjes bij het maken van een keuze voor technische vakken.
De komende maanden richten de betrokken partijen zich op een gedetailleerd programma van eisen en het ontwerp van de Techniekhal.