Nieuw keuzedeel ‘Maritiem’ groot succes

Van 17 tot en met 28 mei heeft een groep derdejaars vmbo- en tl-leerlingen van verschillende vo-scholen uit de regio van alles geleerd over het maritieme leven tijdens het keuzedeel ‘Maritiem: werken en leven aan boord’.

De officiële start vond plaats in de haven van Meppel, waar de leerlingen werden ontvangen en instructie kregen op het opleidingsschip Prinses Beatrix Rotterdam instructie kregen. In de eerste week bracht zelfs Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, een bezoekje. Zij kreeg een demonstratie en ging in gesprek met de leerlingen en initiatiefnemers. Mevrouw Klijnsma was erg te spreken over het keuzedeel en de prachtige samenwerking tussen de scholen en bedrijven. ‘In Meppel worden studenten deze week enthousiast gemaakt voor een carrière in de scheepvaart. Ik heb een prachtige demonstratie gekregen en sprak met initiatiefnemers, leraren en studenten. Hier liggen kansen voor studenten en ondernemers!’

De rest van de week bestond onder andere uit een bezoek aan de bedrijven Thecla Bodewes Shipyards, MCS Terminal en Alumax Boats in de haven van Meppel. De leerlingen konden onder andere meekijken met een reparatie aan een binnenvaartschip, een kijkje nemen in de stuurhut en beklommen een metershoge containerkraan om te kijken hoe een schip met containers wordt beladen. Daarnaast hebben zij zich beziggehouden met allerlei vaardigheden zoals reddend handelen, roeien, wrikken, manoeuvreren, cargo, meteo, schiemanswerk, communicatie en meer. Het keuzedeel werd varend afgesloten.

Er wordt positief teruggekeken op de twee weken waarin het keuzedeel is aangeboden. Niet alleen leerlingen, maar ook de initiatiefnemers en bedrijven waren enthousiast. Het streven is dan ook om het keuzedeel volgend jaar uit te breiden, onder andere door de leerlingen dan de mogelijkheid te bieden om intern te gaan, meerdere havens en bedrijven aan te doen en af te sluiten in de haven van Rotterdam.

Eendracht maakt macht

Het keuzedeel maritiem kent vele betrokkenen. Naast de vo-scholen, Stad & Esch, CSG Dingstede, Terra Meppel, Greijdanus Meppel, CSG Eekeringe en RSG Trompmeesters, die onderdeel uitmaken van Sterk Techniekonderwijs Meppel/Steenwijkerland en STC Hanze Maritiem, droegen onder andere de Koninklijke Marine, Alumax Boats, Thecla Bodewes Shipyards, De Marine, MCS Terminal Meppel, Meppel aan Zee en Explore Groep hun steentje bij.