Via de nieuwsbrief en media was al gedeeld dat wij binnen Sterk Techniek Onderwijs regio Meppel-Steenwijk een Hololens type 2 rijker zijn. Maar wat is het, hoe werkt het en wat kunnen wij ermee in ons onderwijs?
De door Microsoft ontwikkelde bril is een zogenaamde AR* bril waarmee je een laag data (virtueel beeld) over de werkelijkheid ziet.
* AR/Augmented Reality: Je ziet als gebruiker nog steeds de wereld om je heen zoals je dat gewend bent, maar er wordt een laag over de werkelijkheid geplaatst met aanvullende (augmented) informatie. Deze laag ligt altijd over je normale gezichtsveld en wordt op een plat vlak weergegeven.
De bril zet je op je hoofd en deze scant de omgeving waarin je staat. Ook neemt de bril beweging waar. De bril herkent handen en gebaren. Zelf zie je door de bril je omgeving, maar ook een geprojecteerd beeld. Je ziet bijvoorbeeld een programmamenu voor je. Met je vinger kun je in de ruimte voor je op virtuele knoppen drukken, scrollen of aanwijzen.
We staan aan het begin van deze techniek. Leerlingen kennis laten maken met het bestaan van deze techniek is daarom een eerste stap binnen het onderwijs. Daarna komen moge-lijkheden zoals het gebruik in de lessen, waarbij interactieve lessen met gebruik van de Hololens of zelfs programmeren ten behoeve van de Hololens centraal zullen staan. Klik hier voor een mooi voorbeeld van het gebruik van de Hololens in de praktijk.
Inmiddels is het Greijdanus College zich aan het verdiepen in de Hololens om in de loop van dit jaar de docenten van de samenwerkende scholen binnen het STO te trainen in het gebruik van de bril. Het is de bedoeling om op een later moment ook de STO-bedrijven hierbij te betrekken. Wellicht zien we elkaar later in het echt of virtueel.