Over Regio IJmond/Zuid-Kennemerland

Over de regio

Instroom op de regionale technische arbeidsmarkt moet worden gestimuleerd, vindt regio IJmuiden. Dat doen we door activiteiten te organiseren die de instroom in technische profielen op het vmbo of in technische mbo-opleidingen vergroten. Samen met bijna 50 partners kijken onderwijs en bedrijfsleven hoe zij met een integrale aanpak nauw kunnen optrekken om ambities op het gebied van onderwijsinnovaties waar te maken.

De regionale technische arbeidsmarkt moet worden gestimuleerd. Het onderwijs moet meebewegen met nieuwe technologieën en snelle innovaties van tegenwoordig. Onderwijsinnovatie is daarom noodzakelijk.

Dat betekent nieuwe of op de regio aangepaste keuzevakken, crossovers, hedendaagse techniekpromotie. Met een veel grotere bijdrage van het bedrijfsleven. Dit is niet alleen gericht op vmbo-techniekleerlingen, maar juist ook op de basisschool, onderbouw van het vmbo en leerlingen van niet-technische profielen en tl.

Dit alles moet samen met het bedrijfsleven gebeuren, zonder hen is er geen contextrijk, aantrekkelijk en betekenisvol onderwijs mogelijk. De partners in deze regio willen gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om jongeren de kans te geven om hun technische talenten te ontwikkelen, in een vroeg stadium en door de gehele onderwijsketen heen. Er moet in die hele periode aandacht zijn voor techniek en technische beroepen, en leerlingen moeten dit ook ervaren.

De centrale doelstelling en ambitie van alle betrokkenen is om een kwalitatief hoogstaand en dekkend aanbod van technisch onderwijs te realiseren in zowel technische als niet-technische profielen op het vmbo (inclusief de theoretische leerweg). Daarmee bereiken we een veel hoger percentage leerlingen dat kiest voor een technische vervolgstudie en tenslotte een technische functie op de arbeidsmarkt.

Betrokken vmbo-scholen

Dalí College

Heemskerk

SKILLS vmbo

Heemskerk

Haarlem College

Haarlem

Vellesan College

IJmuiden

Technisch College Velsen

IJmuiden

Maritiem College IJmuiden

IJmuiden

Tender College

IJmuiden

De Daaf Gelukschool

Haarlem

Rudolf Steiner College

Haarlem

Het Schoter

Haarlem

De Hartenlust

Bloemendaal

Wim Gertenbach College

Zandvoort

Montessori College Aerdenhout

Aerdenhout

Haemstede barger Mavo

Heemstede

Jac. P. Thijsse College

Castricum

PRO Oost Ter Hout

Haalem

Prof. Dr. Gunningschool-VSO

Haarlem

Nova College

Haarlem

Castor College

Beverwijk