VCA-examen derde groep wederom succesvol

RGO Middelharnis heeft als motto dat ze hun leerlingen meer mee willen geven dan een diploma. Om nog beter voorbereid te zijn op een vervolgopleiding, doet de school meer dan het vaste lesprogramma afwerken. Zo geeft één van de school instructeurs, Jaap van Ast, aan de vmbo-locatie Schoolstraat (straks de Beroepscampus Middelharnis) sinds een jaar VCA-cursussen voor leerlingen die daarin geïnteresseerd zijn.

Een VCA-certificaat bewijst dat je veilig en gezond kunt werken op risicovolle locaties. Om bij bedrijven in met name de technische sector voor onderhoudswerkzaamheden en nieuwbouw aan de slag te mogen, is dit certificaat een voorwaarde om bepaalde werkzaamheden te doen. Veel vmbo-ers gaan na hun middelbare school aan de slag bij bedrijven omdat ze gaan werken en leren. Het hebben van zo’n certificaat zorgt er voor dat ze meer werkzaamheden mogen doen en locaties mogen betreden dan schoolverlaters die zo’n papiertje niet hebben.

En ook tijdens hun vmbo-tijd komt het al van pas: vanaf volgende week lopen de vierdeklassers van het vmbo drie weken lang stage bij bedrijven. Hebben ze een VCA-certificaat, dan betekent dat dat ze mee mogen werken in beroepen waar zo’n certificaat verplicht is, zoals in het transport, de (petro-)chemie, elektro- en werktuigbouwkunde en de procesindustrie.

De cursussen worden mede mogelijk gemaakt door VCM Totaal uit Middelharnis. Bij dit bedrijf volgen met name volwassen werknemers van uiteenlopende bedrijven cursussen om veilig te kunnen werken in de eerder genoemde sectoren, zoals ADR, BHV en heftruckopleidingen. Sinds vorig schooljaar werken ze samen met RGO Middelharnis voor het programma Sterk Techniekonderwijs. Een vierjarig programma om meer jongeren richting de technische sector te bewegen. Wandy van der Vlugt van VCM Totaal is trots op de leerlingen. “Mooi om te zien dat ook jongeren op deze manier de juiste kennis en kunde meekrijgen om zich op de arbeidsmarkt te bewijzen.”