RGO Middelharnis zet extra actie uit in coronatijd

RGO Middelharnis wil leerlingen enthousiast maken voor techniek. Er is namelijk op en rond Goeree-Overflakkee veel werk in deze sector. Maar hoe doe je dat in coronatijd? Een praktijkles op school zat er lange tijd niet in. Zeker niet voor leerlingen van het basisonderwijs die als eerste thuis kwamen te zitten. Daarom bedacht de school een actie én een wedstrijd voor leerlingen van groep 7. Rowan Doornheim uit Dirksland was hiervan de winnaar.

In totaal zeven basisscholen op het eiland deden mee aan de actie waarbij leerlingen thuis een bouwpakket van hout in elkaar konden zetten. Het begon als een proef met drie scholen, maar al snel werd de productie opgevoerd. De school maakte de pakketten namelijk zelf. Instructeur Rens Drooger produceerde, samen met twee leerlingen van RGO vmbo, meer dan 200 bouwpakketten met behulp van de lasersnijder in het praktijklokaal. Voor jongens een straaljager, voor meiden een sieradenkistje. Hij zorgde ook voor een handleiding én maakte een filmpje over het maken van het bouwpakket en de machines die de school hiervoor gebruikte. Meteen een mooie promo voor het technische profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) waarbinnen hij les geeft. Nu er weer les gegeven wordt is de actie gestopt.

RGO vmbo zorgde voor de verspreiding van de pakketten aan de scholen, de scholen zorgde er voor dat ze bij de leerlingen terecht kwamen. En toen kon het bouwen beginnen. Enthousiast gingen de leerlingen aan de slag. Soms nog met wat haperingen, want hoe past het geheel nou in elkaar? Leerlingen die een foto maakten van het eindresultaat konden meedingen naar een prijs. En daar werd massaal op gereageerd. Uit alle inzendingen koos de school die van Rowan Doornheim. Hij had niet alleen de straaljager netjes in elkaar gezet, hij maakte er een waar gevechtsvliegtuig van, compleet met camouflagekleuren, Nederlandse Vlag en vuur uit de straalmotoren. De collage van foto’s die hij hiervan deelde, mét een foto van een trotse Rowan zelf, zorgde bij de jury voor een grote glimlach. Wat een mooi resultaat! Bijzondere vermelding is er voor de leerlingen van groep 7 van De Pannebakker uit Nieuwe-Tonge. Iedere leerling had zijn of haar bouwpakket in elkaar gezet en versierd en de leerkracht bracht ze speciaal naar school om ze te laten zien. Knap gedaan allemaal!

Op maandag 22 juni kwam Rowan met zijn vader naar RGO vmbo aan de Schoolstraat om zijn prijs op te halen. Nog wat verlegen pakte hij het cadeau uit: een Corvette van technisch LEGO. Zowel Rowan als zijn vader zagen zichzelf al aan de slag met het bouwen ervan.

Daarna was het tijd voor een rondleiding door de lokalen van PIE, waar zojuist een nieuwe lasersnijmachine was afgeleverd. Deze machine snijdt onder meer metaal, en toen Rowan gevraagd werd wat hij zou doen als hij iets mocht maken met de machine, antwoordde hij: “Mijn naam.”. Dat werd geregeld: een naamplaatje werd gemaakt onder toezicht van vader en zoon die zichtbaar geïnteresseerd waren in de machine. Ook ander nieuw lesmateriaal zoals een lasrobot en zonnepanelen werd nog even bekeken. Als straks de nieuwe Beroepscampus klaar is, kunnen onze leerlingen met deze en andere nieuwe machines aan de slag. Nog even geduld, ook voor Rowan. Hij mag eerst nog naar groep 8 na de zomervakantie.