Tweede editie Techniek Tastbaar in Hoogeveen

Druk bezochte 2e editie Techniek Tastbaar
Ruim 1250 jongeren enthousiast over techniek

De 2e editie van Techniek Tastbaar overtrof de editie van vorig jaar. Ruim 1250 leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs kwamen vrijdag 4 november 2022 naar het Alfa-college om actief kennis te maken met de 7 werelden van techniek. Kennismaken met techniek en dan vooral zelf aan de slag gaan is een hele praktische manier om jongeren te laten proeven aan alle facetten van techniek. Behalve de bezoekers waren ook de deelnemende bedrijven enthousiast.

Bedrijven uit de regio

Het Alfa-college had de gehele techniekvleugel ter beschikking gesteld aan de ruim 30 deelnemende bedrijven en instellingen uit de regio die aanwezig waren om de jongeren te enthousiasmeren voor hún techniek. Diverse branches waren vertegenwoordigd, zo ookTreant en Orthopedie Techniek Nederland: “Wij willen graag dat jongeren ook kennismaken met de techniek achter de zorg: hoe werkt bijvoorbeeld een infuuspomp of hoe wordt een prothese gemaakt? We merken dat kinderen dit razend interessant vinden.” Aldus twee enthousiaste deelnemers.

Tassen vol met werkstukjes

Ook dit jaar vielen de activiteiten van de bedrijven in de smaak bij de jongeren: er werd met veel enthousiasme gewerkt en ze namen veel leuke werkstukjes mee naar huis. Het aanbod was dan ook heel divers: van virtual reality bouwen, tot het uitdeuken van een autoportier, van het bouwen van een dam tot het stuken van een wand, van het uit elkaar halen van een laptop tot het rijden in een heftruck, van het starten van een gasturbine tot het laserprinten van een naamplaatje. Er was niet alleen binnen van alles te doen maar ook buiten vonden diverse activiteiten plaats.

Techniek in de toekomst

Techniek Tastbaar wordt georganiseerd door STO (Sterk Techniek Onderwijs). “De vraag naar technici blijft groeien, maar steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek, veelal door onbekendheid van de mogelijkheden binnen techniek. Daarom brengt Techniek Tastbaar de bedrijven naar de jongeren toe zodat de techniek dichterbij komt en meer in de belevingswereld van de jongeren komt.” aldus Projectleider STO Esther Aarse. Wethouder Onderwijs, Mark Tuit die het evenement voor het eerst bezocht vult aan: “Ieder kind heeft een uniek talent. Het gaat erom dat je dat talent leert te herkennen. Ik weet zeker dat vandaag veel kinderen hun Techniek-talent hebben ontdekt tijdens deze prachtige editie van Techniek Tastbaar!”