Succesvolle start gezamenlijke BWI-klas RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College

Succesvolle start gezamenlijke BWI-klas RSG Wolfsbos en Roelof van Echten College

Begin van dit schooljaar is een unieke samenwerking van start gegaan tussen de twee VO-scholen en het bedrijfsleven. Zo bestaat de 3de klas vmbo Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) zowel uit leerlingen van RSG Wolfsbos als van het Roelof van Echten College. De leerlingen volgen de helft van de BWI-lessen bij Bouwmensen in Ruinen.

Samenwerken

Huub Scholten, BWI-docent van deze bijzondere klas, is enthousiast over de samenwerking tussen de beide VO-scholen en het bedrijfsleven. Hij vertelt: “De leerlingen leggen onderling makkelijk contact, ze blijven niet aan hun eigen schoolgenoten hangen en vormen één groep. Ik heb de indruk dat het voor de leerlingen goed is om samen te werken met leerlingen die ze niet kennen; in het werk straks zullen ze ook moeten kunnen samenwerken met onbekende, nieuwe collega’s. Doordat we bij Bouwmensen gebruik kunnen maken van een ruime werkplaats, kunnen we tijdens de lessen de volledige bouw van een woonhuis simuleren. Zo gaan de leerlingen landmeten, uitzetten, een funderingsbekisting timmeren, stellen, metselen, kozijnen plaatsen en een dakconstructie maken.”

Professionele werkomgeving

Over de samenwerking met Bouwmensen is docent Huub Scholten zeer te spreken: “We werken met onze eigen materialen en gereedschappen, maar maken gebruik van de grote werkplaats bij Bouwmensen in Ruinen. Daar werken ook jongens die al werkzaam zijn in de bouw. Het is goed merkbaar dat deze samenwerking positief is voor de leerlingen”.

Leerlingen Teun, Manon en Bas uit de BWI-klas vertellen: ”Het werk gaat goed. Het is leuk en leerzaam om samen aan één grote opdracht te werken. Bij Bouwmensen kunnen we grotere projecten aanpakken dan op school omdat er veel meer ruimte is. We voelen ons al bijna meer een werknemer dan leerling.”

Huub Scholten licht verder toe: “Mooi om te zien is ook dat de leerlingen leren dat er in een professionele werkomgeving niet altijd ruimte is om zaken ‘door de vingers te zien’, zoals dat op school nog wel eens kan. Als je werkkleding niet op orde is, betekent dat simpelweg dat je niet in de werkplaats mag werken. Als je niet op tijd klaarstaat ’s ochtends, is het busje reeds weg. Dat vraagt om zelfstandigheid, maar is wel heel duidelijk en een goede voorbereiding op de toekomst.”