Girls’day wijst jonge vrouwen op veelzijdigheid technieksector

Girls’day wijst jonge vrouwen op veelzijdigheid technieksector

Hoe is het om als vrouw in een technische mannenwereld te leren en werken? Daarover ging het tijdens Girls’ Day, de dag die is bedoeld om jonge meisjes kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

Op het Alfa-college in Hoogeveen spraken vrouwelijke techniek studenten van het mbo (Alfa-college) en hbo (Hanzehogeschool Groningen) hierover met leerlingen van het voortgezet onderwijs (Roelof van Echten College) die belangstelling hebben voor techniek.

Jasmijn Dennink, projectmanager Techniek en lasser in opleiding en Mirjam Roomer, docent bouwkunde Alfa-college Hoogeveen waren daarbij en vertelden over hun ervaringen als vrouw in de techniek. Girls’ Day is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

De jonge meiden waren het over één ding eens: als je de techniek in wilt moet je dat gewoon doen: “Misschien moet je jezelf iets meer bewijzen dan jongens, maar als je eenmaal hebt laten zien wat je kan, dan is de waardering groot.”

Slechts drie procent van de technische vakmensen in Nederland is een vrouw. En dat is jammer. Waarom zouden jonge meiden niet voor een technische carrière kiezen? Over het algemeen werken vrouwen preciezer en nauwkeuriger. Goede eigenschappen die snel herkend worden door werkgevers. Het beeld dat techniek alleen maar zwaar en vies werk is, dat is achterhaald. Het gaat ook om slimme techniek en moderne maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie, innovaties in de zorg en digitalisering.

Het Alfa-college organiseerde deze dag in samenwerking met Stichting Vrienden van Techniek Hoogeveen en Sterk Techniek Onderwijs Hoogeveen. Docent Miriam Roomer: “ We werken nauw samen en onze ambities voor het komende jaar zijn duidelijk.

“We gaan een netwerk ‘meiden in techniek’ opzetten, waarin studenten en leerlingen die een technische opleiding volgen heel makkelijk in contact met elkaar kunnen komen en hun ervaringen delen.”

Vooral eerstejaars studenten zullen daar baat bij hebben. Ook kunnen ze als ambassadeur activiteiten organiseren op de vmbo-scholen om de meisjes daar te helpen bij hun keuze voor een technische opleiding. De techniekstudenten kunnen hen ook helpen door als buddy op te treden.

Waterstof Tiny House

De studenten van het mbo en hbo vertelden ook nog over hun ervaringen in het project Waterstof Tiny House. De zes vrouwelijke studenten vormen het projectteam wat de bouw van de het Tiny House begeleidt. Ze lieten daarna zien wat dit werk in de praktijk inhoudt, want aansluitend werden onder hun leiding de onderdelen van het Waterstof Tiny House, die op het Alfa-college zijn gebouwd, verplaatst naar de circulaire HUB (overdekte werkplek) van Bork GROEP op industrieterrein De Stadterij. In de HUB wordt komende weken het Waterstof Tiny House in elkaar gezet en afgebouwd. De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding in en om de circulaire HUB van BorkGROEP.