Op zelfgemaakte ski’s door de sneeuw

Leerlingen Elde College bouwen eigen ski’s

Op zelfgemaakte ski’s door de sneeuw in Hinterglemm. Gaaf voor leerlingen, gaaf voor docenten, gaaf voor het onderwijs. Sterk staaltje Sterk Techniekonderwijs in de regio Noordoost-Brabant.

Acht leerlingen van het Elde College in Sint-Michielsgestel bouwen, onder leiding van voormalig topskiër Stijn van Oss, eigenaar Bart van de Valk van Kustomaid in Berlicum en twee docenten, acht paar handgemaakte ski’s. Het skiproject is één van de techniekideeën die momenteel binnen het Elde College tot uitvoering wordt gebracht en waarmee innovatie binnen de school wordt gestimuleerd.Binnen het project werken alle leerlingen aan hun eigen leerdoel en doorlopen een eigen leerproces. Voor de één is dat meer leren over bomen (kern en fineer), de ander leert meer over het werken met epoxyhars of glasvezel en weer een ander haalt de meerwaarde uit de natuurkundige aspecten van het ski bouwen.

De leerlingen ontvingen uitleg over het materiaal waarmee ze werkten. Ze leerden alles over verschillende houtsoorten, epoxyhars, glasvezel en ski-eigenschappen waarna ze aan de slag gingen met verschillende technieken waaronder buigen, lijmen, smeren, aftekenen en vacuümtrekken. Ook kregen de leerlingen uitleg over ontwerpen en het design van de ski. Dit leidde tot veel mooie en creatieve ideeën. Met het project leren leerlingen hoe het is om voor een echte opdrachtgever te werken. Dit contextrijke leren brengt zowel uitdagingen als mooie resultaten met zich mee. Het Elde College vindt het belangrijk dat leerlingen ervaring opdoen in de praktijk.

Ook verschillende afdelingen binnen de school leren van elkaar doordat gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise. Het profiel Bouwen Wonen en Interieur ondersteunt bijvoorbeeld bij het ontwerpen van het design van de ski waarna bij Design het ontwerp tot een sticker wordt geplot. Bij Produceren Installeren en Energie maken de leerlingen QR-codes die op de ski komen. Via de QR-code is een ‘making off movie’ te zien, die de leerlingen maken bij het vak Informatietechnologie. “Deze samenwerking wordt als zeer positief ervaren”, vertellen gymdocenten Luque Somers en Wouter van den Berg.

Op deze manier werken aan duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs is om jaloers van te worden. Een prachtig project dat ook op andere scholen uitgevoerd kan worden onder de vlag van Sterk Techniekonderwijs.