Challenge Happy Building

Sterk Techniek Onderwijs het Gooi heeft de ambitie om gedurende de projectperiode van vier jaar techniek onder de aandacht te brengen als een praktische en concrete activiteit. Jongeren moeten op deze manier inzicht krijgen in de maatschappelijke impact van techniek op onze leefomgeving en zicht krijgen op carrières in de techniek.

In dit licht is in het najaar van 2021 een challenge georganiseerd voor alle Gooise “mavo”-scholen. Met deze challenge heeft STO het Gooi mavo leerlingen en docenten de gelegenheid geboden om ervaringen op te doen met een praktische en een levensechte opdracht van bedrijven uit de regio ter voorbereiding op het praktijkgerichte programma in de nieuwe leerweg.

Bouwbedrijf Intersell BV werkt in regio het Gooi veel en nauw samen met woningcorporatie De Alliantie. Samen staan zij voor flinke uitdagingen om woningen te renoveren zodat deze duurzamer, veiliger en comfortabeler worden. Maar hoe je dat? In samenspraak met genoemde bedrijven is een aantrekkelijke opdracht voor leerlingen ontwikkeld, waarbij gevraagd wordt naar oplossingen om het woonplezier van de bewoners vergroten. Kortweg, hoe ziet een “Happy Building” eruit?

De leerlingen zijn in september 2021 met de opdracht aan de slag gegaan met behulp van de methodiek ‘Invented by All’ van de Ontdekhal. Deze methodiek ziet er als volgt uit. De opdracht is uitgewerkt in een filmpje waarin het bedrijf zichzelf, de context en de opdracht presenteert. Daarnaast is de opdracht en een plan van aanpak voor de leerlingen in een helder stappenplan geformuleerd. Daarin hebben ze tips en suggesties gekregen over hoe ze een oplossing kunnen creëren en presenteren. Ze doen hiermee inspiratie op en onderzoeken zelf het probleem. Uiteindelijk ontstaat een idee dat verder uitgewerkt wordt. Voor dit project heeft de Ontdekhal een link gelegd naar een speciale webpagina op hun online platform. Daar staat uitleg en informatie over het project, waarbij ruimte tevens is voor informatie over de organisatie van STO en een introductie van het deelnemende bedrijf.

Leerlingen presenteren hun ontwerpen voor de challenge op deze website en worden uitgedaagd om likes te werven voor hun ideeën. Door de stemfunctionaliteit op de website worden ouders en andere stakeholders uitgedaagd om de presentaties van kinderen te bekijken en te stemmen op de beste. Dit stimuleert tevens ondernemerschap en trots bij de leerlingen en geeft online zichtbaarheid aan het project.

Iedere deelnemende school heeft een zelf een voorselectie gemaakt door leerlingen hun oplossing in de eigen klas te laten presenteren. Uit die voorselectie heeft iedere school de leerling(en) met de beste oplossing afgevaardigd naar de regionale finale, die op 9 december 2021 online heeft plaatsgevonden.