Kortsluiting tijdens techniekfestival is niet erg

‘Nu wordt het leuk, we kunnen leren van wat er fout is gegaan’

Een oude foodtruck die helemaal omgebouwd wordt tot mobiele kantine voor school. Of ouderwets twee draden aan elkaar solderen zodat een lampje gaat branden. Maar ook met een moderne VR-bril je even in een andere wereld wanen. Overal komt techniek bij kijken, bleek tijdens een festival in Beek en Donk en Eindhoven.

Hij is een perfectionist, de 15-jarige Youri van Oudheusden. Vele uren stak de leerling van het Varendonck College al in de mobiele escaperoom. Toch ziet hij nog altijd verbeterpunten, vertelt hij zaterdagmiddag op het terrein van Formule Air in Beek en Donk. Daar presenteren ook het Vakcollege Helmond en het Hub van Doorne college Deurne hun techniekprojecten. Hans en Grietje De Somerense leerlingen zijn overduidelijk het meest opgeschoten, de Helmondse foodtruck moet nog versleuteld worden en de Deurnese creatie is halfweg. De escaperoom met Hans en Grietje als thema is daarentegen bijna af. Binnen twintig minuten moeten de bezoekers van het festival proberen te ontsnappen. Het was ook mooi geweest als het ontsnappingsluik automatisch open kon. Nu moet je hem zelf open duwen Van Oudheusden is degene die alle elektriciteit heeft aangelegd. ,,Ik had eigenlijk nog wel een camera willen installeren zodat je naar de deelnemers kunt kijken, maar daar was helaas geen tijd meer voor”, zegt hij. ,,Het was ook mooi geweest als het ontsnappingsluik automatisch open kon. Nu moet je hem zelf open duwen. Geef me twee weken en dan is ie helemaal af.” Honderd keer leuker dan in klaslokaal zitten Toch mag het resultaat er nu al zijn. Van Oudheusden is stiekem ook wel trots.

De afgelopen maanden heeft hij ook buiten schooltijd vele uren in het project gestoken. ,,Dit is toch honderd keer leuker dan in een klaslokaal zitten. Vanaf nul zijn we begonnen en er waren veel ideeën niet haalbaar. Een keer hadden we zelfs even kortsluiting, hadden we 24 volt aangesloten in plaats van 12. Er kwam veel rook en het stonk heel erg, haha.” Festival Manager onderwijs Anne Voorn van het Varendonck kan er wel om lachen. Ze vindt het gaaf dat leerlingen zelfs na hun examens terugkomen om de escaperoom op wielen nog te perfectioneren. Ze zien resultaat en dat stimuleert. Techniek zit overal in Ze hoopt dat de nieuwste poging om mensen voor het vak te interesseren slaagt. ,,Techniek zit overal in, dat proberen we vandaag duidelijk te maken. En we kunnen met meerdere afdelingen binnen een school samenwerken, zo gaat dat later ook. Iedereen doet waar hij goed in is.” Robot op High Tech Campus Zo’n 35 kilometer verderop op de High Tech Campus in Eindhoven is het net zo druk als in Beek en Donk. Op de campus is onder meer een formule E-auto te zien, kun je racen met bestuurbare bootjes en een robot bedienen.

Vader Stefan en zoon Sepp Stoeldraaijers uit Eersel kiezen voor een ouderwets ambacht in het Conference Centre. In opperste concentratie solderen zij enkele draadjes aan elkaar zodat uiteindelijk een rood lampje gaat branden. Die komt dan in een zelf geknutseld huis dat ze mee kunnen nemen naar huis. Sepp zegt dat het precisiewerk ‘een beetje moeilijk’ is. Nu wordt het leuk. We kunnen leren van wat er fout is gegaan. Geduld is vereist en dat blijkt hij niet zoveel te hebben, licht vader Stefan toe. Na enkele pogingen lukt het nog steeds niet. Stefan ziet waar het misgaat: eén draadje slaat aan op twee andere draadjes, waardoor kortsluiting ontstaat. ,,Nu wordt het leuk”, zegt hij tegen zijn zoon. ,,We kunnen leren van wat er fout is gegaan.” Sepp blijkt een snelle leerling. De eerstvolgende poging is meteen raak, het lampje brandt. Techniek boeit hem. Dat geldt ook voor zijn vader, die timmerman is. Hij snapt wel waarom zo’n techniekfestival er is. ,,Techniek is heel divers, maar er is altijd wel personeel nodig. Ze zoeken genoeg mensen.”