De Peelcreators: een nieuw project waar techniektalenten hun creatieve ei kwijt kunnen

De Peelcreators: een nieuw project waar techniektalenten hun creatieve ei kwijt kunnen

Drie middelbare scholen uit de regio werken samen, als onderdeel van het project Sterk Techniek Onderwijs Helmond- de Peel. Het gaat om leerlingen van het Hub van Doornecollege, het Varendonck College en Vakcollege Helmond (allemaal Peelcreators).

Ze maken bouwwerken binnen het thema van dit jaar ‘on wheels’. Op het Dutch Technology Festival 11 juni (voorheen: Dutch Technology Week) gaan de teams de producten presenteren.

Sterk Techniek Onderwijs wil activiteiten organiseren om techniekonderwijs op de kaart te zetten. Dat is belangrijk en hard nodig. De drie samenwerkende scholen laten daarbij zien dat er niet alleen meesterschap benodigd is en harde toepassingen, maar dat techniek veel breder is.

Er is budget beschikbaar gesteld aan de afdelingen Techniek; hiermee zijn voertuigen aangeschaft. Aan de leerlingen is het nu om het voertuig om te toveren tot een eigen bedacht concept en dit ook te bouwen.

Techniek zit in alles, dat komt in dit project mooi naar voren. Het enthousiasme van leerlingen verhoogd als zij met levensecht werk bezig zijn On Wheels ,,We gaan een multifunctioneel, zeer duurzaam inzetbaar voertuig bouwen”, vertelt Maarten Delissen, teamleider Techniek op Vakcollege Helmond. ,,We kochten een oude foodtruck die we helemaal strippen en opnieuw opbouwen. De leerlingen doen het werk: brainstormen, schetsen, werktekeningen maken en dan bouwen. Het wordt een modulair voertuig met modules voor koffie, worstenbroodjes, smoothies – de sky is the limit. Ze kunnen niet wachten, de jongens en meiden.”

Leren, doen en plezier maken, dat zijn belangrijke ingrediënten bij dit project, naast het zoeken van samenwerking met lokale bedrijven en met leerlingen van de afdeling Economie & Ondernemen. ,,Bij ons zijn de leerlingen ook bezig met een foodtruck’’, vertelt Phil de Vries van het Hub van Doornecollege in Deurne. ,,We zijn gestart met een platte kar die helemaal opgebouwd moet worden”. Er bewegen zich heel wat specialisten rondom de truck: er is laswerk te doen, schilderen, meubels maken, elektriciteit aanleggen, banden controleren. De leerlingen draaien hun hand er niet voor om. Ook moeten ze samenwerken met medeleerlingen van andere richtingen: de leerlingen van de afdeling Horeca bepalen bijvoorbeeld de eisen van het interieur.

Op het Varendonck College zijn leerlingen vanuit de drie profielen bij elkaar gekomen om samen een escaperoom op wielen te bedenken, ontwerpen en te bouwen. ,,Gefocust op de doelgroep van de hotspot (kinderen), zijn onze leerlingen het concept gaan uitdenken met als thema: sprookjes. Na een goede overdracht aan andere leerlingen begonnen zij met de ruwbouw, het bedenken van de escapespellen en het aanleggen ervan. Als afronding zorgen mijn leerlingen voor de aankleding”, vertelt Lisa Alting, docente Dienstverlenging & Producten (D&P). ,,Met een welverdiende lekkernij voor al deze hardwerkende leerlingen wordt begin juni de volledige bouw met trots afgerond.”

Sterk Techniek Onderwijs Bedrijven in deze slimme regio zitten nog steeds te springen om personeel en de leerlingen van nu zijn de werknemers van straks. Om het structureel en grondig aan te pakken, is het project Sterk Techniek Onderwijs Helmond-De Peel in het leven geroepen; de aftrap in onze regio vond plaats in januari 2020. Daarbij aanwezig waren enthousiaste partners van bedrijven, lokale overheden, basisscholen, vmbo-scholen en mbo-scholen.