Delft wil meer mensen enthousiast maken om les te geven in het bèta-onderwijs. Gemeente Delft en de Technische Universiteit Delft hebben op 21 april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om dit met elkaar op te pakken. In het plan gaat het om het aantrekken en behouden van potentieel onderwijstalent.
Initiatiefnemer Renée Prins van TU Delft is opgelucht dat partijen zich gezamenlijk willen inzetten. “Vanuit de lerarenopleiding TU Delft zijn we al langer bezig met dit vraagstuk. Het is niet iets wat alleen het onderwijs kan oplossen. Het vraagt om een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Onze aanpak richt zich op belangstellenden die naast hun studie of loopbaan in het bedrijfsleven 6 – 8 uur per week les willen geven op een voortgezet onderwijsschool in de bèta-techniek vakken”.
Er is een tekort aan vakdocenten. Bovendien zijn mensen met een bèta- of techniekopleiding aantrekkelijke werknemers voor het bedrijfsleven. Dat zorgt voor zorgelijke vooruitzichten. De prognose is dat er in 2023 585 Fte tekort is aan docenten in de bètavakken in Zuid-Holland (bron: Techniekpact).
Prof Dr. Rob Mudde van de Technische Universiteit Delft ziet het als iets waar iedereen last van zou kunnen krijgen. ”Technologie dringt door in al onze sectoren. In onze complexe maatschappij zijn zowel grote als kleinere raderen onmisbaar. Daar hoort goed techniekonderwijs bij op alle niveaus. Dat kan niet zonder goed opgeleide docenten in het bètadomein.”
Het toegang hebben tot technisch talent is één van de unique selling points waarom bedrijven zich willen vestigen in Delft. Onvoldoende vaktechnische docenten is daarom nu en de komende jaren een acuut probleem. Het heeft op langere termijn gevolgen voor de beschikbaarheid van technisch talent en voor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
Onderwijswethouder Lennart Harpe vindt het initiatief van groot belang voor het realiseren van de ambities van Delft. “Goed onderwijs is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende technisch talent wordt opgeleid voor de Delftse arbeidsmarkt. Met alle plannen in Delft om zich in de gehele techniek-keten te profileren kan gebrek aan docenten een kritisch knelpunt worden.”
Jacqueline de Boer is teamleider van Stanislas Krakeelpolderweg en projectleider van de programmalijn docentprofessionalisering bij Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden. Zij weet als teamleider als geen ander wat er voor nodig is om de vacatures voor de praktijkvakken gevuld te krijgen. “Voor een beroepsgericht vak heb je praktijkmensen nodig. Dezelfde mensen die overvraagd worden door de arbeidsmarkt. Daarom doen wij ervaring op met het begeleiden van mensen die flexibel inzetbaar zijn. Belangstellenden die naast een onderwijsbaan ook in het bedrijfsleven werkzaam zijn of nog een technische opleiding volgen. In de samenwerking geven we voorrang aan het vmbo, gezien het nijpende tekort aan vakdocenten.”