Van STEM naar STEAM op het Novalis College

De fietsenstalling van het Novalis College in Eindhoven is omgetoverd tot galerie voor videomapping en op een groot scherm in de aula zijn korte filmpjes te zien. De afgelopen twee weken hebben de leerlingen aan de hand van het StemUp programma Creative Coding intensief gewerkt aan uiteenlopende audiovisuele kunstwerken. Nu is het tijd voor de presentatie. Te midden van het vrijdagmiddagrumoer vertellen betrokkenen over de eerste schreden op het STEMpad. “Laten we vooral hiermee verder gaan, dit is de toekomst!”

“Ik vroeg Chat GPT om codes te genereren waarmee ik met Sonic Pie een soort Zelda-muziek kon maken voor de film. Het beeld heb ik vooral bewerkt met Final Cut Pro en CapCut.” Het zijn de woorden van Siebren, een eerstejaars leerling van het Novalis College. Op de Eindhovense Vrije School voor vmbo-t, havo en vwo is hij geen uitzondering: tientallen andere eerste- en tweedejaars weten dankzij het Creative Coding programma van StemUp hun creatieve vermogens aan te boren en om te zetten in technologische kunstwerken.

Het leven verrijken

Dat roept vragen op: de Vrije School, dat is toch de plek van antroposofie; van kinderen die aan euritmie doen; ouderwets smeden en houtbewerken …“en waar ze technologie angstvallig buiten de deur houden?” maakt Gerbrand Diebels – zowel docent maatschappijleer, media en drama; verantwoordelijk voor licht en geluid en coördinator creatieve technologie – de gedachte af. Om vervolgens te vertellen hoe het dan wél zit: “Met onze antroposofische achtergrond staan we voor onderwijs met hoofd, hart en handen; ofwel een balans van cognitieve, sociale en persoonlijke ontwikkeling met ruime aandacht voor het lijfelijke. Met dat in gedachten wensen we leerlingen die vanuit een kritische houding ten opzichte van technologie, creatief op zoek gaan naar de beste toepassing en ontwikkeling ervan.”