Docentenbijeenkomst bij Railcenter, Stedin en Van der Valk Hotel De Bilt

Docenten uit de Sterk Techniek Onderwijs regio De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist, hebben gezamenlijk een bezoek gebracht aan Railcenter Amersfoort en Stedin Utrecht. Daaropvolgend werd er verzameld bij Van der Valk Hotel De Bilt voor een werksessie, een quiz en een borrel.

Bezoek aan Railcenter Amersfoort

Een groep docenten vanuit onze regionale scholenpartners Aeres vmbo Maartensdijk, Christelijk College Zeist, Christelijk Lyceum Zeist, Openbaar Vmbo en Mavo Zeist, Revius Lyceum Wijk bij Duurstede en Seyster College had zich ingeschreven voor een rondleiding bij het Railcenter.

Voor velen was het onbekend terrein, al reist iedereen wel met de trein. Het besef dat over elk klein detail is nagedacht was niet bij allen bekend. Zo weten ze nu dat de letter A op het perron, altijd in de richting van Amsterdam betekent -behalve in Limburg-.

Tijdens de rondleiding, begeleid door ervaren opleiders van het Railcenter, werd duidelijk dat er binnen de spoorsector een wereld aan mogelijkheden ligt voor leerlingen. Van innovatieve technologieën ontwikkelen en inzetten, tot aan de uitdagingen van het vervangen van verouderde systemen uit de jaren 50, er is altijd werk te doen.

Daarom is de railsector dringend op zoek naar technisch talent. Dit talent kan leren en werken combineren en doorgroeien binnen de sector. De leerling komt dan vaak in dienst bij een aannemer, bijvoorbeeld BAM of Strukton.

Dit bezoek heeft bij de docenten inspirerende ideeën doen ontstaan:

  • Waarom niet de lessen elektrotechniek en andere technische vakken interactiever maken, zodat leerlingen techniek al in een vroeg stadium kunnen ervaren en toepassen?
  • Het bezoeken van het Railcenter met enthousiaste leerlingen is ook een idee dat verder uitgewerkt kan worden.

Bezoek aan Bedrijfsschool Stedin Utrecht

Een tweede groep docenten had zich ingeschreven voor het bezoek aan Stedin. Na een vriendelijke ontvangst op hun goed verzorgde locatie, volgde een bedrijfspresentatie met filmpjes. Daarna werden de docenten rondgeleid over een industrieel balkon met uitkijk over de werkvloer voor de leerlingen elektrotechniek. Stedin heeft deze bedrijfsschool zelf vormgegeven en ontwikkeld vanuit de wens nieuwe medewerkers te kunnen opleiden. Er is een goed overdacht inpandig opleidingsterrein waar op diverse situaties geoefend kan worden, waar alles begint bij veilig werken.

Er is zoveel personeel nodig dat in principe iedereen zich op elke leeftijd mag laten (om)scholen bij Stedin. Jonge leerlingen vanaf 16 mogen al komen leren, maar werken dan nog niet volledig met stroom. Dat kan namelijk best gevaarlijk zijn. Elke leerling wordt persoonlijk begeleid. Er is ook aandacht voor het ontwikkelen van goed burgerschap kwaliteiten. De bonussen van werken bij Stedin zijn onder andere: Er is baangarantie, je komt in dienst bij Stedin, je krijgt een goed inkomen, je krijgt in-huis ontwikkelingsmogelijkheden, je krijgt je rijbewijs B van Stedin.

  • Nieuw is dat Stedin op dit moment een keuzevak ontwikkelt genaamd: Nutsvoorzieningen. Dit wordt een lespakket met de eigen docent. Vanaf september 2024 wordt dit uitgedeeld aan 24 scholen, daarna wordt dit opgeschaald richting 300 scholen.

Docentenbijeenkomst in Van der Valk Hotel De Bilt

In een aansluitende werksessie hebben de docenten in groepjes gepraat over de verschillende mogelijkheden om de opgedane technische en lob-kennis in de lessen te brengen. De middag werd beëindigd met een borrel ter bevordering van de vriendschappelijke regionale samenwerking.

Enkele opmerkingen van deelnemers:

“Bij Railcenter ligt binnen de spoorsector een wereld aan mogelijkheden voor leerlingen.”


“Stedin wil veel leerlingen op allerlei niveaus meenemen, wil ook op school komen, alles is goed.”